Somnul de frumuseţe, demonstrat ştiinţific

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opt ore de somn pe noapte ne fac mai atractivi şi mai sănătoşi
Opt ore de somn pe noapte ne fac mai atractivi şi mai sănătoşi

Cercetătorii suedezi spun că au găsit dovada că opt ore de somn pe noapte ne fac mai sănătoşi şi mai arătoşi. O demonstrează reacţiile pe care le-au avut participanţii la un studiu când li s-au arătat fotografii cu voluntari care nu dormiseră destul. Au spus că arată bolnăvicios şi deloc atractiv, spre deosebire de voluntarii odihniţi.

„Dacă vrei să arăţi bine, este mai eficient să dormi bine noaptea şi mult mai ieftin decât tratamentele de înfrumuseţare", a explicat John Axelsson de la Institutul Karolinska din Stockholm, care a coordonat studiul. Diferenţele dintre feţele obosite şi cele odihnite nu au fost semnificative, dar participanţii la studiu le-au observat.

„Există mici semnale, dar dacă te uiţi câteva secunde cu atenţie, le vei observa instinctiv."

Oboseala se citeşte pe faţă

Abilitatea de a citi semnele lipsei de somn ar putea constitui un avantaj, pentru că o faţă atrăgătoare înseamnă o persoană sănătoasă. Asta declanşează atracţia sexuală, alegerea unui partener şi transmiterea cu succes a materialului genetic. Aşa că un somn bun înaintea unei întâlniri ar putea face diferenţa între o viaţă fericită şi o călătorie înapoi acasă cu taxiul, de unul singur, scrie „The Independent".

Axelsson a explicat că lipsa somnului a produs modificări fiziologice ale căror semne se văd pe faţă. Sistemul imunitar a fost afectat, ceea ce a crescut riscul de infecţii, diabet sau tensiune ridicată.

„Oamenii care arată obosiţi s-ar putea să muncească mai mult şi să câştige mai mult. Am presupus că oboseala are legătură cu fericirea, dar nu m-am gândit că există o conexiune şi cu atractivitatea", a adăugat cercetătorul suedez. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite