Slujbele bune aşteaptă să fie găsite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îţi poţi găsi un loc nou de muncă în cel mult două luni. Numeroase joburi vacante din diverse domenii aşteaptă candidaţi competenţi.  

Numărul mare de locuri de muncă vacante din bănci şi din firmele de IT aşteaptă profesionişti. Suntem în plin sezon al târgurilor de joburi, iar companiile de recrutare au deja baze de date foarte stufoase cu potenţiali angajaţi.

Găsirea unei slujbe potrivite nu mai e de câţiva ani o problemă fără ieşire, spun specialiştii.  Un proaspăt absolvent fără prea mare experienţă îşi poate găsi lejer un loc de muncă în 1-2 luni.

“Singurele condiţii sunt să nu vrea neapărat să profeseze în domeniul lor de activitate şi să nu aibă aşteptări salariale foarte mari”, crede Iuliana Badea, de la firma de recrutare Lugera & Makler. Mişcările de trupe din companii sunt cauzate şi de faptul că românii aleg să lucreze pentru un angajator o perioadă din ce în ce mai redusă.

“În ceea ce priveşte tinerii la început de drum, s-a observat o schimbare rapidă a locului de muncă. Cam la 6 luni un tânăr îşi schimbă jobul”, spune Alexandra Urşeanu, reprezentanta companiei HART Human Resource Consulting.

O explicaţie pentru acest fenomen este faptul că angajaţii fără experienţă sau muncitorii necalificaţi sunt dispuşi să treacă foarte repede la un nou loc de muncă unde li se oferă o sumă foarte mică în plus la salariu.

În medie, o persoană stă la un loc de muncă 3-4 ani, însă acest lucru a început să se schimbe în ultima perioadă. “În prezent, perioada medie este de 1-2 ani pentru middle level şi 2-3 ani pentru management”, arată datele companiei de recrutare Manpower.

Sectorul bancar rămâne în continuare o sursă inepuizabilă de locuri de muncă, însă cererea de oameni calificaţi şi profesionişti se înregistrează şi în retail, pharma, IT, vânzări şi servicii. Specialiştii din domeniul resurselor umane nu au o reţetă unică pentru metoda cea mai eficientă prin care un proaspăt absolvent sau un angajat cu experienţă îşi găseşte cel mai rapid un job foarte bun.

 Totul e ca viitorul angajat să fie perseverent şi să-şi încerce norocul prin toate metodele: prin firme de recrutare, pe internet şi la târgurile de locuri de muncă. Sunt candidaţi care aplică în acelaşi timp la 10-20 de locuri de muncă pe site-uri specializate.

Telefon şi maşină de serviciu

Bonusurile şi facilităţile oferite de angajatori au devenit metode din ce în ce mai eficiente prin care firmele atrag profesionişti. “Condiţiile cel mai frecvent cerute de angajaţi sunt: pachet salarial care să pornească de la 300 euro pentru entry-level, cu o minimă experienţă profesională în spate, facilităţi sportive sau medicale, tichete de masă, maşină şi telefon de serviciu, weekend liber”, susţine Oana Lupu, Contract Placement Consultant la Manpower.

În plus, salariul fix a început să piardă teren în faţa bonusurilor. Potrivit studiului PayWell 2008, realizat de firma de audit PricewaterhouseCoopers (PwC) şi dat publicităţii în septembrie, bonusurile şi beneficiile au ajuns, în 2008, la peste 35% din veniturile încasate de români.

Şi angajatorul are de câştigat în acest context, pentru că bonusurile nu sunt taxate de stat la acelaşi nivel cu salariul din contractul de muncă. Specialiştii spun că excursiile organizate de companii, stagiile de pregătire pentru angajaţi şi team-buildingurile au devenit o adevărată atracţie pentru candidaţi.

Tânăr absolvent, caut loc de muncă

Ioana D. a terminat anul acesta Facultatea de Marke-ting din cadrul Academiei de Studii Economice. A aplicat deja la 10 de locuri de muncă pe internet şi a fost chemată la câteva interviuri.“Sunt cereri mari pentru operator call-center, însă pe domeniul meu este mai greu să găsesc ceva”, spune Ioana.

A făcut practică la câteva firme, însă cei mai mulţi dintre angajatori cer experienţă de minimum 1-2 ani într-un post similar. Crede că va alege o slujbă mai prost plătită la început şi este dispusă chiar să stea în probe câteva luni.

Marius F. lucrează din primul an de facultate. A terminat şi el aceeaşi secţie din cadrul ASE. Are un loc de muncă stabil, dar vrea să facă o schimbare. Tânărul a fost deja chemat la cinci interviuri şi a primit oferte mai bune.“Experienţa din CV i-a
convins pe foarte mulţi dintre angajatori”, crede Marius.

Acesta va începe o nouă etapă din cariera sa, peste două săptămâni, la o firmă care i-a oferit un salariu cu peste 100 de euro mai mare decât în prezent.

Sfaturi pentru o reuşită sigură

Candidatul ideal pentru un loc de muncă trebuie să ştie exact ce vrea. Irina Pintoi de la Barnett McCall Recruitment le dă viitorilor angajaţi cinci sfaturi esenţiale.

1 Citirea cu atenţie a anunţurilor înainte de a aplica. Candidaţii nu trebuie să-şi piardă timpul aplicând pentru joburi care nu au nimic în comun cu CV-ul lor.

2 Seriozitatea este importantă, atât în timpul convorbirii în cadrul căreia se fixează întâlnirea, cât şi în timpul interviului. Prima impresie contează!

3Un alt lucru important este interesul manifestat pentru postul vizat. Acest interes se manifestă prin întrebări referitoare la compania angajatoare, la poziţie şi la perspective.

4 Sinceritatea în timpul interviului poate fi hotărâtoare. În cazul în care un minus al candidatului este „îmbrăcat” într-o formă mai uşor de „digerat”, la aflarea adevărului, efectul este eliminarea candidatului.

5 Nu accepta postul dacă nu eşti sigur că poţi îndeplini sarcinile! Foarte mulţi fac acest lucru, tentaţi de oferta financiară atractivă.

Tinerii, interesaţi să-şi ia mai multe slujbe

Programele de muncă prelungite din foarte multe companii mari nu i-au convins pe tineri să renunţe la ideea unui al doilea job. “Din ce în ce mai mulţi tineri caută colaborări, locuri de muncă pentru noapte sau part-time”, spun specialiştii din resurse umane. Numărul celor cu două locuri de muncă a crescut cu 20-30% în ultimii 2-3 ani, arată datele oficiale.

În România se înregistrează în prezent un vârf al numărului de locuri de muncă vacante, dar analiştii spun că lucrurile s-ar putea schimba în perioada următoare. Din cauza crizei financiare, numărul falimentelor va creşte, iar acest lucru va duce la reducerea numărului de locuri de muncă. În plus, companiile din domeniul auto şi din construcţii au început deja să facă restructurări.

 Rata locurilor de muncă vacante a scăzut uşor în al doilea trimestru al acestui an, în comparaţie cu primul trimestru, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Specialiştii în domeniul resurselor umane cred însă că în domenii precum retailul, logistica şi cel bancar, cererea de profesionişti nu va scădea în următorii 2-3 ani, ba chiar va fi din ce în ce mai mare.

Interviuri de recrutare

Firmele de recrutare au marele avantaj că pot oferi mai multe locuri de muncă în acelaşi timp, atât full-time, cât şi part-time.

Firmele specializate sunt soluţia potrivită pentru candidaţii cu o personalitate introvertită, deoarece, pe lângă recomandarea unui job, acesta primeşte şi consultanţă. În plus, firmele de recrutare sunt cele care triază candidaţii pe baza unor criterii foarte clare.

Dezavantajul acestora este că viitorul angajat este nevoit să treacă printr-un interviu în plus, cu reprezentanţii firmei de recrutare.

Slujbe pe internet

Site-urile de locuri de muncă sunt cel mai des accesate de tinerii din mediul urban. Internetul asigură o bună vizibilitate a angajatorului, dar şi candidatul poate selecta tipurile de posturi şi angajatorii la care doreşte să aplice.

 Un alt avantaj este că locurile de muncă puse la bătaie sunt disponibile tuturor celor interesaţi, iar angajatorii specifică foarte clar calităţile căutate la candidaţi. Această metodă este folositoare pentru posturi entry level până la nivel de specialişti, însă nu are rezultate pentru poziţii de management.

Târgul de joburi

Târgurile de joburi sunt folositoare, atât pentru  pentru tineri, cât şi pentru specialişti. La astfel de târguri sunt prezentate şi multe oferte part-time. Principalul avantaj al acestei metode de recrutare este faptul că posibilii candidaţi au oportunitatea de a sta de vorbă cu un reprezentant al companiei, astfel că pot primi detalii suplimentare.

Dezavantajul este că la astfel de târguri numărul celor care se vor înghesui pentru slujbe avantajoase va fi foarte mare, iar candidaţii nu au şansa să se afirme în cadrul unor interviuri personalizate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite