Slăbuţele şi grăsuţii câştigă cel mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silueta subţire le aduce femeilor mai mulţi bani şi bărbaţii rotofei au cele mai mari salarii
Silueta subţire le aduce femeilor mai mulţi bani şi bărbaţii rotofei au cele mai mari salarii

Un studiu american arată că salariul bărbaţilor creşte proporţional cu greutatea, în timp ce la femei e invers proporţional. Femeile foarte slabe câştigă mai bine decât cele cu o greutate peste medie, dar mai puţin totuşi decât colegii lor bărbaţi.

Angajatorii se pare că tratează femeile pe acelaşi principiu pe care se bazează industria modei: cu cât cântăresc mai puţin, cu atât primesc mai mulţi bani. Descoperirea le aparţine cercetătorilor americani de la Universitatea din Florida, care au realizat primul studiu ce arată legătura dintre greutate şi salariu, la femei şi bărbaţi, scrie „The Wall Street Journal".

Rezultatele cercetării arată că femeile foarte slabe, care cântăresc cu 11 kilograme mai puţin decât media, câştigă, în medie, cu 15.572 de dolari pe an (aproximativ 1.300 de dolari pe lună) mai mult decât femeile cu o greutate normală.

Cu cât depăşesc greutatea standard, cu atât femeile sunt mai prost plătite. Astfel, o femeie care are cu 11 kilograme mai mult decât media câştigă cu 13.847 de dolari mai puţin pe an decât una cu o greutate normală.

Bărbaţii „grei", avantajaţi

Şi bărbaţii sunt penalizaţi financiar dacă nu respectă stereotipurile legate de aspectul fizic, dar în cu totul alt mod. Angajaţii slabi câştigă, în medie, cu 8.437 de dolari pe an (700 de dolari pe lună) mai puţin decât colegii lor cu o greutate normală. Dar sunt recompensaţi financiar mai bine dacă se îngraşă. Studiul arată că bărbaţii care cântăresc în jur de 90 de kilograme sunt cel mai bine plătiţi. Dacă devin obezi, pierd însă bani.

Realizatorii studiului îi avertizează pe angajatori să-şi verifice politica de salarizare, pentru că ar putea fi bazată pe prejudecăţi. Există totuşi şi o explicaţie logică: oamenii al căror corp corespunde stereotipurilor s-ar putea să aibă o performanţă mai bună la locul de muncă pentru că au o influenţă mai mare asupra colegilor şi pot îndeplini mai multe sarcini.

Cât costă obezitatea

Un alt studiu, realizat de Universitatea George Washington, a calculat costul obezităţii în SUA şi a constatat că este mai scumpă pentru o femeie decât pentru un bărbat, potrivit „The New York Times".

Dacă un bărbat cheltuieşte în plus, anual, 2.646 de dolari (în mod direct, pe servicii medicale, şi indirect, prin reducerea salariului şi scăderea productivităţii muncii), pentru o femeie, obezitatea costă aproape de două ori mai mult, 4.879 de dolari.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite