STUDIU Slabe în tinereţe, obeze la bătrâneţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Româncele, adeseori subponderale până la 30 de ani, se îngraşă apoi din cauza sedentarismului şi a alimentelor. O cercetare antropometrică recentă arată că 15% din femei sunt subponderale în tinereţe, iar 38% din ele depăşesc greutatea normală după 50 de ani.

15% din femeile cu vârste între 20 şi 29 de ani sunt subponderale, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie.

Vezi aici un studiu despre populaţia României.

În acelaşi timp, la grupa de vârstă 50 - 65 ani, este îngrijorător procentul celor supraponderale şi obeze: 26% din ele suferă de obezitate de gradul I, 10% de obezitate de gradul II şi 2% de obezitate morbidă.

Cu ajutorul datelor antropometrice statistice colectate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie a putut fi calculat şi indicele de masă corporală (IMC), un parametru important ce indică starea de sănătate a populaţiei.

Din aceste date rezultă că 78% din tinerele femei cu vârste între 20 şi 29 de ani au o greutate normală; tot în această grupă de vârstă, 15% sunt persoane subponderale.

La grupa de vârstă 50 - 65 de ani, doar 23% din femei au greutate normală, dar creşte proporţia celor supraponderale şi obeze; 26% suferă de obezitate de gradul I, 10%, de obezitate de gradul II şi 2%, de obezitate morbidă.

fond bun, stil de viaţă haotic

„Datele arată că deşi fondul nostru genetic este bun, stilul de viaţă sedentar şi alimentaţia, dieta bogată în calorii goale, obţinute industrial, sunt principalii factori ce duc la îngrăşare", explică doctorul Gheorghe Mencinicopschi.

Un IMC normal, calculat în funcţie de greutate, înălţime şi vârstă variază, teoretic, între 18,5 şi 24,9.  Gheorghe Mencinicopschi spune însă că fiecare dintre noi are o greutate ideală, care se calculează ca medie a greutăţii pe care o întregistrăm la 20 şi, respectiv, la 30 de ani.

La bărbaţi, situaţia IMC este şi mai gravă: pe grupa de vârstă 50 - 65 de ani, proporţia de supraponderali şi de obezi este de 85%, la grupa de vârstă 40 - 49 de ani de 79%, la grupa 30 - 39 de ani - 73%, iar la grupa de vârstă 20-29 de ani - 49%.

În România, măsurările antropometrice au fost efectuate în Bucureşti, Constanţa, Bacău, Târgovişte, Cluj şi Arad. Au fost scanaţi 4.000 de subiecţi din care au fost reţinute pentru prelucrarea statistică datele pentru 684 de femei şi 722 de bărbaţi.

Noi numere la haine

După aproximativ 30 ani, populaţia României este măsurată în scopul redimensionării articolelor de îmbrăcăminte. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie a folosit o metodă modernă de măsurare a corpului: scanarea tridimensională cu 3D Body Scanner.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite