Simţurile umane, GPS „la purtător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au descoperit că fiecare persoană are, prin construcţia sa, un adevărat „sistem de navigaţie“, ce îi permite să se descurce la fel de bine ca animalele cu simţuri ascuţite. Oamenii îşi pot folosi simţurile în acelaşi fel ca liliecii sau câinii, animale considerate ca având organe de percepţie foarte dezvoltate, arată studii recente.

Multă vreme, oamenii de ştiinţă au fost de părere că anumite specii de animale au o serie de simţuri mult mai dezvoltate în comparaţie cu oamenii. Numai că studii recente, realizate de cercetătorii americani, demonstrează că lucrurile nu stau deloc aşa, notează publicaţia „The Daily Mail".Potrivit profesorului de psihologie Lawrence D.Rosenblum, de la Universitatea din California, dovezile se găsesc cel mai uşor în cazul persoanelor care îşi folosesc abilităţile „supraomeneşti" în mod deliberat. Psihologul Rosenblum afirmă că sistemul de ecolocaţie, prin intermediul căruia liliecii şi delfinii reuşesc să repereze obstacolele cu ajutorul ultrasunetelor, funcţionează foarte bine în cazul persoanelor nevăzătoare.

Abilităţi ce nu sunt ieşite din comun

Utilizarea acestei tehnici, considerată cel mai eficient mijloc pentru ca oamenii care şi-au pierdut vederea să-şi câştige independenţa, le permite nevăzătorilor să meargă chiar şi în excursii cu bicicleta. Lawrence D. Rosenblum afirmă că a fost uimit să constate că, doar cu ajutorul limbii, aceştia emit sunete care sunt ulterior reflectate de obiectele din apropiere, fapt ce le permite să-şi dea seama destul de uşor dacă au sau nu obstacole în cale.

Deşi unii sunt de părere că aceste persoane au „un har special", profesorul Lawrence D. Rosenblum susţine că oricine poate folosi această tehnică. Psihologul spune că până şi persoanele nevăzătoare care nu au un antrenament special pot furniza suficiente informaţii privind un eveniment la care au asistat. De pildă, un studiu a arătat că se poate indica sexul unei persoane care a furat ceva doar dacă cel care trebuie să facă exerciţiul în cauză aude cum sună opt paşi făcuţi de hoţ, indiferent de tipul de pantofi cu care este încălţat acesta.

De asemenea, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că oamenii pot detecta anumite mirosuri mai bine decât câinii. Acest fapt se aplică în special în cazul substanţei numite etil-mercaptan, ce se adaugă în gazul natural astfel încât să poată fi detectate eventualele scurgeri. Totodată, mai afirmă cercetătorii, în cazul tuturor persoanelor, simţul atingerii activează zone cerebrale ce sunt asociate cu vederea. Potrivit studiilor, 90 de minute petrecute în întuneric sunt suficiente pentru a creşte sensibilitatea tactilă a persoanelor în cauză. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite