Şifonierul românilor, „îngrăşat“ cu haine ieftine
0Vrăjiţi de reduceri şi obsedaţi de vedete, cumpărăm din ce în ce mai multe haine chiar şi pe timp de criză. Acestea sunt însă ieftine şi de proastă calitate. Şifonierul românilor a devenit în ultimii ani „supraponderal“ în comparaţie cu cel de dinainte de ’89. El ascunde însă, de multe ori, haine contrafăcute şi „de unică folosinţă“.
Bugetul românilor alocat pentru îmbrăcăminte a fost pus la cură de slăbire pe timp de criză, dar volumul de haine din şifonier a crescut constant. În timp ce producătorii autohtoni se plâng că alegem doar haine ieftine şi de proastă calitate, retailerii ne bombardează constat cu reduceri şi promoţii.
„Dacă ar fi să analizăm dulapul românilor, din 100 de şifoniere în peste 50 am descoperi produse contrafăcute, de calitate foarte slabă. Unele chiar de unică folosinţă", spune creatoarea de modă Irina Schrotter. Potrivit datelor Eurostat, în România volumul de haine cumpărate a rămas aproape constant chiar şi pe timp de criză, iar un boom în acest sens a fost înregistrat în 2007-2008. Iar cel mai mare impuls, în vreme de recesiune, a fost dat de reduceri. „În magazinele din România, sezonul de reduceri s-a extins de la câteva săptămâni, la zece luni pe an", mai spune Schrotter.
Investiţii, din când în când
Faptul că românii sunt atraşi de solduri este demonstrat şi de experienţa Iolandei Dumitru, o tânără de 28 de ani din Capitală. Are două dulapuri pline cu haine, dar preţurile mici şi tendinţele noi în materie de vestimentaţie o fac să-şi dorească mai mult şi mai mult. „În unele dimineţi când îmi aleg hainele pentru ziua respectivă, simt că pică tot şifonierul pe mine. Şi parcă nimic nu-mi place", spune Iolanda, specialist de resurse umane la o firmă din Bucureşti.

În 2007-2008, când salariul ei era cu 30% mai mare, îşi permitea şi haine scumpe, de calitate. Acum, însă, se orientează către cele la reducere. „Chiar dacă e criză, în ziua de salariu îmi cumpăr măcar o bluză. Am învăţat să aleg magazinele după preţuri şi, când sunt reduceri, intru şi în cele mai scumpe", mai spune ea. Nu îşi imaginează cum trăiau părinţii ei câţiva ani cu două perechi de pantofi şi tot atâtea de pantaloni.
Din salariul său lunar de 2.700 de lei, ea alocă aproximativ 150 de lei pentru haine. „Sunt luni în care fac şi investiţii mai importante, precum o pereche de pantofi de 200-300 de lei", mai spune Iolanda. Ca ea, mii de tineri încearcă să ţină pasul cu moda. Chiar dacă îşi calculează bugetul cu atenţie, ajung să fie asaltaţi de numărul mare de haine din şifonier. Multe dintre ele, purtate o singură dată. Românii sunt nevoiţi să aleagă îmbrăcăminte de proastă calitate, dar lucrurile nu stau diferit nici în cazul altor popoare.
De patru ori mai multă îmbrăcăminte
Garderoba britanicilor este o „adunătură" de haine ieftine şi de trenduri expirate, scrie cotidianul „The Daily Mail". Cu toate acestea, pe măsură ce calitatea lucrurilor a scăzut, numărul lor în şifoniere a crescut. Astfel, locuitorii din Europa Occidentală au de patru ori mai multe haine decât în 1980, arată statisticile. „Britanicii nu au cumpărat niciodată la fel de multe haine ca în ultimii ani - în 2007, la fiecare secundă erau vândute trei perechi de jeans", scrie „The Daily Mail". Tot datele oficiale arată că un britanic strânge anual 25 de kilograme de haine. În urmă cu ceva ani, magazinele înlocuiau colecţiile de două ori pe an: primăvară-vară şi toamnă-iarnă. Teoretic, lucrurile au rămas la fel. Retailerii din întreaga lume au schimbat însă regula, iar în acest moment marile capitale ale modei au 30-50 de înlocuiri de colecţii.
Retailerii schimbă des colecţiile
Înainte de această revoluţie din magazine, retailerii de îmbrăcăminte aveau nevoie de 9-12 luni pentru a decide noile linii vestimentare. Acum, lucrurile stau cu totul altfel. „Magazinele Zara primesc noi colecţii în magazine nu o dată pe săptămână, ci de două ori", susţin analiştii din piaţă. La fel, marile lanţuri de magazine au adus şi moda reducerilor masive, ca răspuns la schimbarea agresivă de colecţii. „Retaileri precum Peacocks practică politici de reduceri de 30-50%, sub preţurile normale ale produselor. Iar numărul lanţurilor de
magazine care vând la ofertă este foarte mare", mai scrie presa internaţională.
Obsedaţi de vedete
Specialiştii în comportament uman cred că dorinţa nestăvilită de a ne cumpăra haine vine şi din obsesia pe care am făcut-o în privinţa felului în care se îmbracă vedetele. „Orice poşetă, rochie sau ţinută purtată de celebrităţi precum Kylie Minogue sau Scarlett Johansson este fotografiată şi răspândită instantaneu în presă, tocmai pentru a face din staruri idolii noştri în privinţa vestimentaţiei. Iar lista de celebrităţi este foarte lungă", mai spun specialiştii. Cea mai mare greşeală pe care o poate face o vedetă este să poarte acelaşi lucru de două ori, adaugă ei.
Mai multe cumpărături, mai multe magazine
În ultimii ani, vânzările la îmbrăcăminte au scăzut, faţă de vârful înregistrat în 2008. Astfel, în 2010, un român a cheltuit pe haine şi încălţăminte doar 163,74 de dolari, cu 14,5 dolari mai mult faţă de anul 2006, arată Euromonitor. În 2007, suma medie alocată pentru îmbrăcăminte se situa la 192,55 de dolari, iar în 2008, aceasta ajunsese la 226,94 de dolari.
Datele, transformate însă în lei, la cursul mediu din anii respectivi, arată că în 2010 s-a înregistrat o creştere uşoară faţă de 2009, chiar dacă statistica în dolari arată contrariul. Astfel, în 2010 am alocat 520 de lei pentru haine, iar în 2009, 509, adică 163, respectiv 166 de dolari. Din totalul cheltuielilor pentru consum, românii dau pentru îmbrăcăminte 3,6%, ceea ce ne plasează printre state precum Indonezia (3,6%), Bulgaria (3,2%), Ungaria (3,4%) sau Brazilia (3,2%).
Creşteri până în 2014
Potrivit estimărilor specialiştilor, vânzările de îmbrăcăminte şi încălţăminte vor creşte până în 2014 cu 8,9%. Odată cu inaugurarea unor noi malluri şi numărul magazinelor ar putea creşte de la 6.873 în 2010, la 7.361 până în 2014. Analiza Euromonitor mai arată că în România activează puţin peste 100 dintre cele 500 de mărci de îmbrăcăminte şi încălţăminte importante recunoscute la nivel internaţional.
Potrivit studiului, cele mai vândute branduri de îmbrăcăminte şi încălţăminte din România erau în 2010 retailerul Leonardo, cu o cotă de 19,2%, urmat de Nike, cu 6,2% şi de producătorul de lenjerie Jolidon, cu 5,8%. În top 10 se mai aflau House of Art, Steilman, Famous Brands, Lotto, Zara, Secuiana şi Benvenuti.
Cum se împart consumatorii
Specialiştii din industria modei deosebesc mai multe categorii de clienţi şi, implicit, mai multe categorii de comportamente în faţa raftului.
- Bogaţi. Constituie aproximativ 10% din clienţi şi nu au evoluat foarte mult în privinţa percepţiei calitate-preţ. „Pentru ei contează cel mai mult brandul şi nu au o cultură a esteticului. Cei mai mulţi s-au îmbogăţit imediat după Revoluţie", spune creatoare de modă Irina Schrotter.
- Cei cu venituri medii. Reprezintă 40% din consumatori şi, chiar dacă nu au foarte mulţi bani, încep să se informeze, să fie atenţi la calitate. Din categoria celor cu venituri medii fac parte şi tinerii care încearcă să ţină pasul cu moda. „Cei cu ceva mai multe resurse caută branduri din import, iar cei cu bani mai puţini caută reducerile", spune şi Maria Grapini, preşedinte Pasmatex Grup.
- Persoane cu câştiguri mici. Ele aleg doar strictul necesar în materie de vestimentaţie, haine foarte ieftine, de multe ori din pieţe. Tot din categoria celor săraci fac parte şi cei mai mulţi pensionari. „Ei îşi cumpără haine o dată la cinci-opt ani şi se întorc la tradiţii precum cele ale lucrurilor second-hand", spune Grapini. Şi tinerii fără resurse par că s-au întors în timp: a revenit obiceiul hainelor de copii împrumutate, purtate de câteva generaţii.
În privinţa celor care dau constant bani pe haine, apar două categorii: persoane interesate de ceea ce înseamnă modă şi persoane neinteresate. „De fapt, în România, cei mai mulţi aleg în funcţie de moda străzii. Dacă vedem ceva pe stradă, mergem în magazine şi inconştient ne orientăm către produse asemănătoare", afirmă Irina Schrotter.
Trucuri
- Intraţi şi în magazine scumpe. În perioadele de reduceri este foarte posibil să găsiţi produse de calitate, pe care să vi le permiteţi.
- Printre produsele la reduceri pe care le cumpăraţi, alegeţi şi câteva piese care nu se demodează niciodată: pantalonul negru, rochia neagră, pantoful clasic negru şi tricoul simplu.
- Fiţi mai îndrăzneţi în a combina piesele vestimentare.
El se bazează pe ea
-Un bărbat aşteaptă de la soţie sau de la prietenă să îi cumpere mai bine de jumătate din haine, arată un studiu recent, citat de „The Daily Mail". Potrivit studiului, el îşi cumpără singur aproximativ 30% din haine, în timp ce ea completează garderoba lui cu 51%. O femeie petrece în medie două ore pe lună, adică 24 de ore pe an, 40 de zile din viaţă, făcând cumpărături pentru partenerul său. Bărbaţii sunt însă mai dispuşi să dea mai mulţi bani pentru un singur articol decât partenerele lor.
Cocalarii şi piţipoancele rămân la putere
Românii au trecut, în mai puţin de 20 de ani, de la piesele vestimentare de colecţie, precum haina de piele sau cojocul, la articole din ce în ce mai multe. „Hainele se demodează foarte repede", spune creatoarea de modă Irina Schrotter. Cu toate acestea, sociologii susţin că ar trebui, chiar şi pe timp de criză, să considerăm hainele o investiţie, pentru că suntem prea săraci să ne permitem lucruri de proastă calitate.
În timp ce multe magazine se extind în România, designerii vestimentari îşi fac planuri pentru a ieşi în afara graniţelor. „La noi nu există o educaţie estetică şi comportamentală", spun ei. Ceea ce se va purta pe stradă sau ceea ce vor afişa vedetele, modelele actuale ale tinerilor, va reprezenta trendurile viitoare la noi. „Cred că vom avea parte în continuare de categoriile descrise de dicţionarele unor publicaţii, cunoscuţii cocalari şi piţipoance şi în ceea ce priveşte vestimentaţia", conchide Schrotter.
