Siesta la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi angajatori îşi încurajează salariaţii să-şi ia o pauzăde somn în timpul programului. Pauzele lungi şi dese nu sunt tocmai cheia marilor succese. O pauză de somn în timpul programului poate fi însă o soluţie.

Mai citeşte şi:
Siesta creşte riscul de diabet zaharat
Ministerul Muncii din Spania lansează un portal de joburi
De ce e bine să aibă un job de vară?

Pe scaunul de birou, cu capul lăsat pe spate, cu gura întredechisă şi sforăind uşor. Multora li s-a întâmplat să-şi surprindă un coleg de serviciu în această ipostază. Ba unora li s-a întâmplat să fie chiar ei surprinşi. După o noapte albă sau după câteva zile nebune la locul de muncă, oboseala îşi cere drepturile. Sunt ţări în care angajatorii au devenit perfect conştienţi de faptul că salariaţii nu pot da randament dacă nu sunt mereu în plină formă.

Un studiu realizat la sfârşitul anului 2007 în Statele Unite ale Americii, la comanda Fundaţiei Naţionale pentru Somn, a relevat faptul că o treime din angajaţi au fost somnoroşi la serviciu, notează CNN.

În plus, alte sondaje arată că orele alocate somnului scad vertiginos în favoarea celor alocate serviciului.Pe cale de consecinţă, cei interesaţi ca oamenii să dea randament au găsit soluţia. Un pui de somn salvează situaţia!

Tendinţă pe piaţă

În SUA, din ce în ce mai mulţi angajatori oferă salariaţilor această facilitate. „Este suprinzător cât de multe companii pun la dispoziţia angajaţilor camere de relaxare“, a declarat Sara Mednick, cercetător pe probleme legate de somn la Universitatea Harvard.

În acest timp, în China şi Taiwan, somnul de după prânz a devenit ceva obişnuit. La aproape toate şcolile din China, un pui de somn de o jumătate de oră, după masa de la amiază, este obligatoriu. Totodată, în multe companii din Japonia există camere special create în care angajaţii pot să doarmă în pauza de masă sau după orele suplimentare.

Somnul de după-amiază este o obişnuinţă şi în Grecia, Italia, Malta, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în aceste zone căldura fiind insuportabilă după prânz.

Românii mai au de lucru

Şi în România a apărut fenomenul „pauzelor organizate“, dar nu a luat încă forma sistelor. „Există totuşi în acest moment în foarte multe companii încăperi de tip «lounge», în care angajaţii se pot relaxa“, a declarat pentru „Adevărul“ Alexandra Urşeanu, Account Manager la HART Human

Resource Consulting. „Am cunoscut companii care au amenajate chiar încăperi cu jocuri  gen biliard sau ping-pong.  Acestea au luat naştere în industria publicităţii, acolo unde angajaţii simţeau nevoia unei activităţi relaxante în timpul şedinţelor de  brainstorming“, a adăugat aceasta.

Studiile arată că foarte mulţi români dorm încă pe furiş, dar delimitarea clară a puzei de masă este un prim pas pentru ca şefii să accepte faptul că subalternii mai au nevoie şi de un pui de somn. Marius G. are în biroul de la serviciu o canapea pentru întâlnirile cu clienţii.

De multe ori, confortabila canapea i-a făcut cu ochiul, mai ales după ora 14.00. „Au fost ocazii când trăgeam câte un pui de somn la birou. Maximum 20 de minute, doar când era şeful plecat“, povesteşte tânărul de 24 de ani care lucrează în domeniul vânzărilor. În unele companii singura relaxare este încă pauza de masă.   

 „Aceasta este întâlnită în numeroase companii din domenii foarte variate de activitate. Siesta de după pauza de masă este, într-adevăr, mult mai rar întâlnită“, crede şi Iuliana Badea de la Lugera & Makler. Specialiştii în HR cred însă că vor mai trece ani buni până când angajatorii români vor accepta ideea unei siste la serviciu. 

„Luând în considerare binecunoscuta curbă a efortului depus pe parcursul unei zile, sugestiile oferite în sensul păstrării sănătaţii în muncă indică respectarea pauzelor scurte şi dese în timpul programului de lucru“, mai spune Iuliana Badea. 

Lipsa de somn costă

Obiceiul de a aţipi la serviciu ar putea să-i aducă persoanei în cauză concedierea. În anumite situaţii însă, lucrurile pot lua o întorsătură mult mai gravă. De pildă, un militar care adoarme pe perioada în care se află la datorie, păzind o zonă-cheie, ar putea fi împuşcat.

Atitudinea privind pauzele de somn s-a schimbat întrucât specialiştii au ajuns la concluzia că deficitul de somn poate conduce la erori, accidente de muncă şi la un randament mult mai scăzut. Potrivit unui studiu al Fundaţiei Naţionale pentru Somn din SUA, „în medie, un adult doarme circa şapte ore pe noapte în cursul zilelor lucrătoare, cu o oră mai puţin decât recomandă experţii“.

Relaxarea permisă: jocurile

Angajaţii de la agenţia de publicitate Leo Burnett ştiu de mai bine de patru ani ce înseamnă relaxarea la locul de muncă. Sala de mese şi birourile sunt „accesorizate“ cu jocuri gen fotbal de masă, darts, dar şi cu console interactive de jocuri Nintendo.

Există şi o sală specială de jocuri unde au acces angajaţii, mai ales atunci când nu au proiecte de predat.
Cei mai stresaţi au la dispoziţie chiar şi un hamac. „Relaxarea e esenţială. Dacă nu sunt relaxat sau nu am inspiraţie se întâmplă să fiu extrem de ineficient. O prezentare poate dura 30 de minute sau patru ore, fără diferenţă de calitate. Mai bine mă apuc de altceva, fac o plimbare, vad un film, decât să stau să mă chinui să scot ceva ce nu iese“, spune Tudor Fulea,  şeful  Leo Burnett Global Knowledge Center P&G.

image

Angajaţii din publicitate joacă fusbal în timpul pauzelor 

Nu de puţine ori a petrecut zeci de minute jucându-se, dar în munca de creaţie nimic nu este la fel de important ca inspiraţia care vine o dată cu relaxarea. „Eu am avut o perioadă în care am jucat foarte mult Nintendo Wii. Se mai joacă în mod constant, de către toată lumea, fotbal de masă, Call of Duty. Există şi campionate“, mai spune Tudor Fulea.

Nici un pui de somn în timpul programului nu este o raritate în agenţiile de publicitate, chiar dacă nu este declarat oficial ca fiind permis. La sediul unuia dintre clienţi, la Geneva, Tudou Fulea a văzut pentru prima dată ceea ce se cheamă „sleeping pods“ - nişte fotolii, parţial acoperite, în care stai întins şi poţi dormi.

„Este un ciclu de 20 de minute în care adormi cu muzică şi te trezeşti tot cu muzică în surdină şi vibraţii. 20 de minute sunt tot ce-ţi trebuie ca să te energizezi“, explică el. Tudor Fulea mai doarme uneori la muncă, chiar şi cinci sau zece minute. Totuşi, până şi în agenţiile de publicitate foarte rar se întâmplă ca cineva să doarmă.

„Chiar dacă nu simt nimic reprobator din partea colegilor, foarte rar văd pe cineva punând capul pe birou sau întinzându-se pe canapea“, conchide acesta. Locuri special pentru relaxare au şi alte firme de publicitate precum Tempo sau Ogilvy. Dar în alte domenii, relaxarea la serviciu este încă un mit.

Soluţii pentru destinderea la birou

Specialiştii spun la unison că sănătatea se bazează pe trei piloni: nutriţie, sport şi somn. Odihna de calitate este vitală pentru productivitatea în câmpul muncii.

MetroNaps este una dintre companiile de top la nivel mondial în materie de tehnci de relaxare adecvate organizaţiilor publice şi private.

Compania pune la dispoziţia celor interesaţi o serie de produse menite să ajute la îmbunătăţirea performanţelor angajaţilor.

Printre acestea se numără scaunele speciale pentru relaxare, care se pot închiria la preţuri ce pornesc de la 267 de euro pe lună.„Instalarea unor astfel de echipamente în companie le va permite angajaţilor să-şi încarce bateriile pe perioada zilei şi să aibă rezultate mai bune“, susţin cei de la MetroNaps pe website-ul lor, www.metronaps.co.uk.

image


1. Celula pentru energie

EnergyPod sau Celula pentru energie este ideală pentru corporaţii. Îmbunătăţeşte circulaţia sangvină a utilizatorilor şi permite relaxarea într-un ambient muzical plăcut.

2. Scaunul-zero

image



Zero-Chair sau Scaunul-zero se bazează pe o tehnologie NASA. Este ideal pentru companiile mici. Cei care le folosesc îşi menţin coloanavertebrală într-o stare de sănătate bună. Este foarte confortabil.

image

3. Scaunul fizioacustic



Acest dispozitiv este rezultatul a 20 de ani de cercetări care au ajuns la concluzia că sunetele de frecvenţă joasă sunt benefice pentru sistemul muscular şi cel osos.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite