Sex în locuri publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuplurile de îndrăgostiţi şi doritorii de adrenalină nu se sfiesc să-şi afişeze afecţiunea în spaţii în care există riscul să fie prinşi. Pe plajă, în parc, într-o toaletă de restaurant, de la birou sau din avion, sexul în public este mai mult decât o simplă fantezie pentru tinerii îndrăgostiţi.

Pe fondul emancipării sexuale şi al nevoii de senzaţii tari, tot mai mulţi români practică şi privesc cu relaxare consumarea relaţiilor intime în locuri mai mult sau mai puţin publice. Este vorba fie de tineri îndrăgostiţi, dornici să-şi exprime afecţiunea indiferent de context, fie de adulţi în căutarea aventurii, fie de cupluri cu vechime, care vor să reaprindă pasiunea.

Această dorinţă a oamenilor de a face sex în public este una dintre fanteziile sexuale frecvente, chiar dacă nu este mereu recunoscută, explică psihologul britanic Brett Kahr, autorul unuia dintre cele mai complexe studii pe această temă, „Who's Been Sleeping in Your Head? The Secret World of Sexual Fantasies" (Cine doarme în capul tău? Lumea secretă a fantezilor sexuale - trad.), publicat în 2008.

Nu a avut răbdare

Îndrăgostită până peste urechi, Larisa P., o tânără de 29 de ani din Capitală, nu a stat mult pe gânduri când i s-a făcut subit „poftă" de prietenul ei, în timpul unei călătorii în Franţa, şi a trecut de la fantezie la fapte, fără să ţină cont că era în maşină, pe autostradă. „Am luat decizia să nu mai aştept intimitatea camerei de hotel. Cum partenerul meu nu a opus niciun fel de rezistenţă, am ieşit de pe autostradă, am tras pe dreapta şi am lăsat dragostea noastră să se consume sub soarele de septembrie, la marginea unui câmp care părea părăsit", îşi aminteşte tânăra.

Cum jocul lor începuse de pe autostradă, actul sexual propriu-zis nu a durat mult. „Totul s-a consumat destul de repede, suficient de repede încât să nu fim surprinşi de maşina poliţiei, care a apărut din senin. Nu ştim dacă am încălcat vreo regulă de circulaţie, căci în acel momente de delir, niciunul dintre noi nu mai avea ochi pentru altceva", povesteşte Larisa. Momentul de „rătăcire" a fost însă trecut cu vederea de poliţistul care le-a spus complice tinerilor fâstâciţi că nu sunt singurii care au nevoie de odihnă în timpul unei călătorii aşa de lungă şi i-a rugat să continue drumul.

image

La fel i s-a întâmplat şi Irinei M., 33 de ani. În urmă cu câţiva ani, s-a întâlnit cu iubitul ei noaptea, în trenul spre mare, după o despărţire destul de lungă. „Eram singuri în compartiment, dar oricine ne-ar fi putut vedea prin geamurile fără perdele. Eram atât de prinşi de dorinţă încât nu ne-a interesat c-am putea fi surprinşi de conductorul de tren, care a şi trecut la un moment dat pe lângă uşa noastră. Cred că, dimpotrivă, riscul pe care am consimţit tacit să ni-l asumăm a crescut adrenalina", îşi aminteşte Irina.

Victor S., 37 de ani, admite că, în căutarea adrenalinei, a făcut sex în spaţii publice, dar mai ales cu persoane cu care avea aventuri în afara relaţiei oficiale. Tot ca pe un joc a luat-o şi Manuela E., 33 de ani, atunci când a făcut sex cu „un prieten cu beneficii", seara, pe balcon, cu riscul de a fi urmărită de vecini.

Confesiunile celebrităţilor

Nu puţine sunt vedetele de la Hollywood care au apărut în ultimii ani în presa mondenă cu declaraţii despre aventurile lor fierbinţi în afara căminului, de obicei după finalizarea relaţiei sau care chiar au fost arestate pentru comportament indecent. Fabrizio Moretti, membru al trupei rock The Strokes, povestea, în 2006, cum a ajuns, de plictiseală, să făcă sex cu prietena lui, actriţa Drew Barrymore, în toaleta Operei din New York, dar a fost „cruţat" de agentul de securitate care i-a surprins. „Am încercat să condimentăm relaţia şi am făcut sex în maşini, în toaletă şi chiar pe plajă", spunea acum câţiva ani şi actriţa Kirsten Dunst, despre fosta ei legătură cu actorul Jake Gyllenhaal.

Şi actorul Liev Schreiber a recunoscut că a avut o duminică foarte „distractivă" pe feribotul spre Staten Island (SUA). Acest gen de peripeţii nu au fost la fel de amuzante pentru solistul George Michael, care a fost arestat, în 1998, pentru „săvârşirea unui act indecent", într-o toaletă publică dintr-un parc din Beverly Hills (SUA), în timpul unei operaţiuni sub acoperire a poliţiei. Şi în 2006, starul a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale în public, cu un şofer de camion şomer, într-un parc din Londra.

"Totul s-a consumat destul de repede, suficient de repede încât să nu fim surprinşi de maşina poliţiei, care a apărut din senin.''
Larisa P. 29 de ani

Ce prevede legea

Când este descoperit de oamenii legii, ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, respectiv „fapta persoanei care, în public, săvârşeşte acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură, în alt mod, liniştea şi ordinea publică", se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau, în cazuri grave, de la 2 la 7 ani. În proiectul noului Cod Penal, „fapta persoanei care, în public (...), săvârşeşte acte de exhibiţionism sau alte acte sexuale explicite" se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

image

Trăim o revoluţie sexuală

În România se poate vorbi de o emancipare sexuală după anul 1989, spun specialiştii, odată cu libertăţile câştigate la nivelul întregii societăţi. Potrivit sexologului Ramona Covrig, atunci a fost momentul când s-a resimţit într-adevăr un val de schimbare la nivelul comportamentelor sexuale, spre deosebire de anii 1960 - 1970, când influenţele occidentale ale generaţiei „hippy" au avut impact asupra unui mic segment de români.

Literatura de specialitate indică faptul că, la nivel global, trăim cea mai mare revoluţie sexuală din istorie. „Am realizat în decursul secolului trecut şi până în prezent că sexualitatea ne aparţine în totalitate şi că nu este un dar pe care îl primeşti la majorat, ci un dar cu care ne naştem şi pe care trebuie să-l explorăm pentru a intra în armonie cu noi. Aceasta este revoluţia sexuală de care a avut parte omenirea, din care facem parte şi noi, românii", consideră Covrig. Specialistul subliniază contribuţia importantă a femeii în acest trend global, prin emanciparea sa sexuală, însă consideră că acest proces nu s-a încheiat încă la nivelul societăţii româneşti.

De la experiment la afecţiune psihologică

În biserică, pe macara, în sala de judecată, pe şinele de tren, într-un turn cu ceas dintr-un mall, în bancă, în tramvai, într-o cabină telefonică, în avion, în cabina pilotului sau chiar pe o maşină de poliţie. Acestea sunt cele mai ciudate locuri în care au fost prinse cupluri făcând sex, conform unui material apărut la finalul anului 2009 în cotidianul britanic „The Daily Mirror", care a inventariat cazurile mediatizate din toată lumea.

Dacă acestea sunt nişte experimente mai curajoase, există cazuri în care nevoia de expunere indecentă în public, personală sau în cuplu, ia proporţiile unei afecţiuni psihologice. „Exhibiţionismul se încadrează la tuburări sexuale de tip parafilii şi e caracterizat de fantezii sau dorinţe intense sexuale care implică situaţii insolite, cu un oarecare grad de periculozitate şi care duc la degradarea vieţii profesionale şi sociale", explică sexologul Ramona Covrig.

 În profilul unei astfel de persoane se găsesc abuzuri fizice, sexuale sau emoţionale, incapacitatea de a menţine o relaţie intimă, atacuri de panică, depresie, disfuncţii sexuale şi utilizarea regulată a pornografiei, iar la nivelul familiei de origine, un istoric de adicţii şi posibil o religiozitate exagerată. „Această afecţiune poate face persoana în cauză să trăiască sentimente de ruşine, de vină, depresie, de pierdere a controlului şi poate avea consecinţe economice şi sociale negative. Exhibiţionismul este mai des întâlnit la bărbaţi decât la femei şi se manifestă mai ales pe fond de stres şi anxietate, iar impulsul devine obligatoriu şi intens", detaliază Covrig.

image

Sentimentele negative pot fi reduse prin psihoterapie, tratament care are şi scopul de a dezvolta interesul social al pacientului. „Astfel, persoana nu mai poate abuza de cei din jur, căci exhibiţionismul este o «palmă» dată lumii, cu mesajul «Vă sfidez, nu-mi este teamă/ruşine de voi», deşi, paradoxal, asta simte", conchide Covrig. Terapia poate fi însoţită şi de un tratament psihofarmacologic, dozat de un psihiatru.

Cine este în căutarea senzaţiilor tari

Specialiştii spun că persoanele care întreţin relaţii sexuale în locuri excentrice caută adrenalina şi excitarea venite la pachet cu sfidarea regulilor de convieţuire socială.

Potrivit sexologului

Ramona Covrig, această situaţie se aplică cel mai des în cazul relaţiilor extraconjugale, unde „chimia sexuală" implică asumarea unor riscuri. Cuplurile „aşezate" preferă sexul în condiţii de siguranţă şi de confort mintal, dar acest cadru poate fi schimbat, la sugestia psihosexologului, pentru retrezirea instinctelor sexuale. „În general, cei care preferă sexul excentric au un stil de viaţă de tip «excitement seekers», cei care caută senzaţiile tari, care au nevoie de diversitate, de evadare din monotonie", explică specialistul.

Conform psihoterapeutului Valentin Pescaru, tinerii sunt mai interesaţi să facă sex pur şi simplu, indiferent de tehnici, loc sau timp. Cu cât vârsta partenerilor creşte, cu atât mai mult contează atmosfera şi interesul pentru experimente. Pescaru crede că românii au încă o atitudine rezervată faţă de sexul în locuri publice: îl practică, dar nu cât să indice un trend. Dacă tinerii o fac din lipsa unui spaţiu personal, alţii simt nevoia de a trăi la maximum, pe fondul „consumerismului" care se aplică şi în zona plăcerilor.

O direcţie actuală îngrijorătoare este faptul că sexul „întâmplător", termen referitor şi la persoane, şi la locuri, este din ce în ce mai mult asociat cu consumul de alcool şi droguri, spune Pescaru. În plus, la unele persoane mai în vârstă, cu condiţii materiale şi sociale superioare, începe să se vadă o căutare a unor senzaţii tari şi un import masiv de experienţă din străinătate: consum de droguri asociat cu sex, schimb de parteneri sau jocuri sado-maso.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite