Sedentarismul părinţilor se transmite la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să facă sport, elevii din clasele primare îşi petrec timpul în faţa televizorului sau la calculator O cercetare realizată recent în rândul familiilor bucureştene cu elevi în

În loc să facă sport, elevii din clasele primare îşi petrec timpul în faţa televizorului sau la calculator

O cercetare realizată recent în rândul familiilor bucureştene cu elevi în ciclul primar arată că 50% din părinţi fac sport o dată pe lună, iar 9% nu fac deloc exerciţii fizice. Studiul a fost realizat pe 500 de părinţi, de Asociaţia Sport pentru Viaţă. Cercetarea arată că 90% din copii fac mişcare cel puţin de două ori pe săptămână, aceasta fiind însă generată de joacă, şi nu de sport, o activitate ce presupune un profesor şi echipament specific.

Parcul Herăstrău s-a transformat în acest week-end într-un mare stadion pentru copii. Pistă de atletism autentică, zone de cros, demonstraţii sportive, ateliere de dans şi de desen, toate reunite sub denumirea de "Arenele de Joacă". Evenimentul face parte din campania "Sport pentru Viaţă", iniţiată de atleta Gabriela Szabo din dorinţa de a promova sportul în rândul copiilor şi părinţilor.

Mai multe ore de sport la şcoală

Cu ajutorul sportivilor români implicaţi în campanie - Andreea Răducanu, Diana Oprea, Laura Badea, Elisabeta Lipă şi Claudia Isaia -, peste 2.000 de copii şi părinţi au descoperit împreună că sportul este un mod frumos de petrecere a timpului. Potrivit Gabrielei Szabo, mulţi copii îşi doresc să facă sport, însă împlinirea dorinţei lor depinde în mare măsură de stilul de viaţă al părinţilor. "Copiilor le place să se mişte, să alerge, să se joace cu mingea. Însă, mulţi dintre ei nu ştiu cum să facă aceste activităţi. Am văzut copii care nu ştiu să sară coarda sau să dribleze mingea. Sunt convinsă că este nevoie de mai multe ore de sport în şcoală, iar catedra de educaţie fizică ar trebui coborâtă şi la clasele primare", a menţionat Gabriela Szabo. Un raport de cercetare ce a cuprins 500 de familii bucureştene, cu elevi în ciclul primar, a scos la iveală faptul că 50% din părinţi fac sport o dată pe lună sau mai rar, în timp ce 9% nu fac deloc exerciţii fizice.

Sportul, înlocuit cu televizorul

Studiul, realizat de Asociaţia Sport pentru Viaţă, mai arată că 90% din copii fac mişcare cel puţin de două ori pe săptămână - aceasta fiind însă generată de joacă, şi nu de sport, o activitate ce presupune un profesor şi echipament specific. Potrivit datelor, principalele motive pentru care părinţii nu îşi trimit copiii să facă sport este lipsa de timp a părintelui şi inexistenţa spaţiilor adecvate în apropierea clasei. Astfel, copiii îşi petrec timpul făcându-şi temele, privind la televizor sau jucându-se pe calculator.

5 motive pentru a face sport

1. Pentru a fi sănătos, un copil trebuie să fie activ.
2. Reduce substanţial riscul supraponderabilităţii.
3. Îi întăreşte musculatura şi oasele.
4. Îl ajută să îşi dezvolte agilitatea, mobilitatea şi dexteritatea.
5. Îi permite să devină sociabil şi mai comunicativ.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite