Secretele somnului se ascund în păr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarea ceasului intern ar putea fi descifrată cu aceeaşi lejeritate cu care smulgem un fir de păr, potrivit cercetătorilor japonezi.

Un studiu recent arată că foliculul pilos conţine informaţii despre activitatea genelor ce influenţează ciclul somn-veghe. Rezultatele cercetării ar putea fi folosite pentru a diagnostica şi studia tulburările de somn, potrivit LiveScience.

Cercetătorii au descoperit genele responsabile cu somnul cu 10 ani în urmă, dar până acum le-a fost imposibil să le izoleze pentru a le studia activitatea. Aşa că Makoto Akashi, cercetător la Universitatea Yamaguchi din Japonia, şi colegii lui au apelat la firele de păr din cap şi la cele din barbă.

Au analizat mostre de la diferite persoane, în diferite momente ale zilei şi au constatat că genele responsabile cu reglarea ritmului circadian funcţionau la capacitate maximă - adică transformau ADN-ul în ARN - exact în momentele în care persoanele monitorizate erau cel mai active, pe parcursul unei zile.

Cercetătorii au monitorizat şi un grup de şase muncitori care lucrau o săptămână dimineaţa, iar cealaltă, în schimbul de seară şi au constatat că, deşi ciclul somn-veghe li se schimba cu aproape şapte ore, activitatea genetică se modifica doar cu două ore.

Ceea ce poate însemna că ritmul circadian al celor care lucrează în ture este permanent dereglat, persoanele prezentând un risc crescut de atac de cord sau de accident vacular, potrivit cercetătorilor. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite