Secretele somnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tulburările de somn nu sunt doar obositoare şi frustrante. Ele pot fi cauza unor probleme de sănătate pentru că sporesc riscul de accident vascular sau boli de inimă, arată un studiu britanic. Cotidianul „The Daily Mail“ a analizat, cu ajutorul experţilor, cele mai comune dintre cele 89 de tulburări de somn şi le-a găsit explicaţii.

Foitul în pat. Temperatura prea ridicată este cea mai probabilă cauză a acestei probleme, explică doctorul Neil Stanley, expert în medicina somnului. Temperatura corpului creşte pe parcursul zilei, iar noaptea scade. Dacă temperatura din cameră din timpul nopţii împiedică această scădere, nu putem dormi. Ne foim în încercarea de a ne răcori.

„Beţia" de dimineaţă. Se întâmplă, în general, dacă ne schimbăm obiceiurile -  dormim prea mult sau prea puţin. „Corpul tânjeşte după ritmicitate şi vrea să ne trezim la aceeaşi oră în fiecare zi. Se pregăteşte pentru asta cu o oră înainte", explică Neil Stanley. „Dar se poate pregăti numai dacă ştie când ne vom trezi." Soluţia propusă este să evităm să ne schimbăm rutina, cu somn prelungit în weekend, pentru a ne sincroniza ceasul interior.

Plimbatul sau vorbitul în somn. Cauzele acestui tip de tulburări, denumite generic parasomnie, sunt multiple: alcool, medicamente, moştenire genetică, stres. Oricine poate deveni somnam­bul, fenomen care se întâmplă când doar o parte a creierului adoarme, nu şi zonele care controlează mişcarea, explică expertul. Sfatul său pentru cei care suferă de aceste tulburări este să încerce în primul rând să identifice cauzele, pentru a le putea elimina sau trata.

Senzaţie de oboseală în timpul zilei. Dacă nu este cauzată de faptul că dormiţi prea puţine ore, ar putea fi un efect al anxietăţii, care ne face somnul mai superficial şi mai puţin odihnitor, spune Stanley. O altă posibilă cauză este apneea în somn, adică întreruperea temporară a respiraţiei, tulburare ce afectează până la 4% din populaţie, cei mai expuşi fiind bărbaţii supraponderali. Sfatul specia­liştilor este să consultaţi un medic în cazul în care senzaţia de oboseală persistă.

Trezitul în timpul nopţii. Cauzele cele mai probabile sunt stresul, înaintarea în vârstă sau schimbările din mediul în care trăiţi. Somnul nostru este împărţit în cicluri, fiecare urmat de o perioadă de trezire, pe care, de regulă, nu ne-o amintim. Dar dacă suntem stresaţi sau suntem atenţi la ce se întâmplă în jur, pentru că s-a schimbat ceva în mediu, conştientizăm întreruperea somnului.

Coşmarurile. „Fiecare dintre noi visează de patru-cinci ori pe noapte, dar ne amintim visele doar dacă ne trezim în timpul sau imediat după unul dintre ele", explică profesorul Stanley. Aşa că, cel mai probabil, visăm urât tot timpul, dar nu ne amintim. Stresul ar putea fi un factor favorizant. Sfatul specialistului este să încercăm să îmbunătăţim calitatea somnului, ca să ne trezim mai rar în timpul nopţii. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite