Se inversează polii Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polul nord magnetic se mută uşor spre Siberia, afectând aeroporturile aflate la latitudine joasă. Inversarea polilor magnetici este un proces natural, care are însă consecinţe nu tocmai plăcute. Responsabilii unor aeroporturi din SUA au decis să reorienteze pistele.

Autorităţile care răspund de Aeroportul Internaţional Tampa din Florida, SUA, au decis: se impune reorientarea pistelor. Se aşteaptă ca lucrările, începute la 31 decembrie, să se încheie joi. Săptămâna aceasta, un alt aeroport din zonă va fi închis, din aceleaşi motive. Este vorba despre Aeroportul „Peter O'Knight". Pe un altul se vor lua măsuri similare în octombrie. Reorientarea pistelor reprezintă consecinţa unui proces natural, aflat în desfăşurare, relevă LiveScience.

Pământul are un nucleu de fier, care, în partea interioară, este solid, iar în cea exterioară, lichid. Cele două zone se învârtesc cu viteze diferite, creând în acest mod un câmp magnetic. Drept urmare, Terra poate fi asemănată cu un magnet gigantic cu doi poli: nord magnetic şi sud magnetic. Totuşi, câmpul său nu este perfect simetric, iar undele se mişcă în permanenţă, explică omul de ştiinţă Jeffrey Love de la Programul de monitorizare geomagnetică al Statelor Unite.

Polii magnetici nu se aliniază polilor geografici, iar diferenţa dintre ei este reprezentată de un unghi numit declinaţie magnetică. Câmpul magnetic al Pământului se mişcă în timp, determinând modificări ale declinaţiei. Mai precis, se mută cu o cincime de grad pe an la latitudini mici, cum ar fi cea a statului american Florida. „Asta înseamnă că în cinci ani vom vorbi de un grad", spune Jeffrey Love. Iar în cazul călătoriilor aeriene, o eroare de numai câteva grade se poate traduce prin aterizarea pe un alt aeroport, adaugă specialistul.

Cercetătorul a mai explicat că, în prezent, polul nord magnetic, unde câmpul este vertical, este situat la 84,97 grade Nord şi 132,32 grade Vest, deasupra Mării Nordului şi se mută spre nord-nord-vest, spre Siberia, cu circa 55 de kilometri pe an. 

Greu de anticipat

Potrivit oamenilor de ştiinţă, ultima dată când polii magnetici s-au inversat a fost în urmă cu 780.000 de ani. Un astfel de proces ar putea să apară din nou peste aproximativ 1.500 de ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite