Scrisul ne dă de gol dacă minţim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scrisul ne dă de gol dacă minţim
Scrisul ne dă de gol dacă minţim

Minciunile ar putea fi detectate printr-un test informatizat care analizează modul de scriere. Cercetătorii israelieni de la Universitatea din Haifa au pus la punct un sistem informatizat de analiză a scriiturii care ar putea fi folosit ca detector de minciuni.

Testul respectiv presupunere scrierea cu un stilou electronic a două texte. Unul dintre ele relatează un eveniment real şi celălalt un eveniment inventat. Diferenţele grafologice sunt analizate, se iau în calcul şi viteza ritmul şi presiunea stiloului pe hârtie, iar apoi se ia decizia dacă textul este adevărat sau fals.

Dovezile arată, din punct de vedere ştiinţific, dacă persoana minte sau spune adevărul. În caz de minciună, scriitura este mai puţin automată, iar presiunea stiloului pe hârtie este mai mare.

Potrivit profesorilor Gil Luria şi Sara Roseblum, coordonatori ai proiectului, noul sistem ar putea servi ca supliment la detectoarele de minciuni clasice, cu avantajul de a furniza rezultate obiective exercitând o presiune psihologică mai slabă asupra persoanelor interogate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite