Scrisori din Epoca de Piatră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liniile paralele şi haşurate de pe cojile de ou ar putea fi primul sistem de scriere utilizat de om în Epoca de Piatră
Liniile paralele şi haşurate de pe cojile de ou ar putea fi primul sistem de scriere utilizat de om în Epoca de Piatră

O echipă de oameni de ştiinţă condusă de arheologul Jean Pierre Texier, de la Universitatea din Bordeaux, Franţa, a descoperit într-un sit din Africa de Sud o serie de fragmente de coji de ou de struţ gravate cu simboluri despre care se crede că ar reprezenta cea mai veche formă de scriere a umanităţii, titrează „The Daily Mail“.

Cele peste 270 de astfel de fragmente, datând de acum 60.000 de ani, au fost gravate cu o serie de linii paralele şi haşurate, ce par a reprezenta anumite tipare geometrice care ar indica, spun arheologii, primele semne ale folosirii simbolurilor grafice pentru a transmite informaţii.

Locul unde au fost descoperite aceste fragmente de coajă de ou, cavernele Diepkloof, este unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din Africa de Sud, cuprinzând rămăşiţe ale unor aşezări preistorice datând din Paleolitic.

O altă descoperire importantă a fost că ouăle de struţ gravate erau folosite şi ca recipiente pentru transportul apei, fapt dovedit de prezenţa unor buze tăiate în coajă.

Însă ceea ce face cu adevărat spectaculoasă această descoperire este faptul că plasează originile scrierii mult înainte de cele mai timpurii forme cunoscute până acum - desenele rupestre, care datează de acum 32.000 de ani.

„Această colecţie unică de fragmente de ou indică nu doar existenţa unui tipar geometric gravat, ci dezvoltarea unei tradiţii a comunicării grafice, precum şi utilizarea înr-o manieră complexă a simbolurilor în scopul medierii relaţiilor sociale", afirmă cercetătorii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite