Schimania cuprinde toată România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteorologii spun că amatorii de schi vor avea parte de zăpadă din plin în următoarele zile
Meteorologii spun că amatorii de schi vor avea parte de zăpadă din plin în următoarele zile

Zăpada s-a lăsat aşteptată anul acesta la munte peste tot în ţară, spre bucuria administratorilor de pârtii care au fost în întârziere cu lucrările de modernizare. Cu o săptămână înainte de Crăciun, pe pârtii zăpada depăşeşte 20 de centimetri. Pe Valea Prahovei, proprietarii de pensiuni se bucură că, în sfârşit, vor funcţiona la capacitate maximă.

Zăpada de pe pârtii adună turiştii la munte. Pentru acest weekend, majoritatea locurilor de cazare din Predeal, Poiana Braşov şi din zona Bran-Moeciu sunt deja rezervate.

Stratul de zăpadă de pe pârtii este de aproximativ 20 de centimetri, iar administratorii acestora speră ca peste tot să se poată schia în weekend. Pentru a fi siguri că omătul este suficient pentru practicarea sporturilor de iarnă, administratorii pârtiilor nu au renunţat nici la tunurile de zăpadă.

Preţurile au început să crească, pe măsură ce se apropie Sărbătorile. Astfel, în Poiana Braşov, o noapte de cazare la un hotel de patru stele costă 110 euro, pentru un cuplu.

„Preţurile sunt apropiate de cele de anul trecut, iar rezervările curg pe bandă rulantă. Pentru weekend, toate camerele de la noi sunt ocupate", a precizat Daciana Pintilie, de la la Hotelul Alpin.

Şi la Predeal se poate schia. „Turiştii schiază deja pe pârtia Clăbucet, chiar dacă nu este în totalitate amenajată. Până în weekend, însă, condiţiile vor fi mult mai bune. 

Investiţii noi

Ca să nu mai piardă clienţi, administratorii din zonele turistice au început să facă investiţii. Astfel, şapte pârtii noi se vor inaugura în sezonul 2009-2010, iar Borşa şi Sinaia vor avea instalaţii noi de transport pe cablu, în 2010‑2011. Investitorii au fost de altfel zoriţi de vremea rece să încheie lucrările de amenajare şi de dotare a pârtiilor.

Astfel, până acum au fost onorate o parte dintre promisiunile de pârtii noi, la Gura Humorului, la Vatra Dornei, în Semenic şi la Rânca. În plus, un telescaun nou va funcţiona la Sinaia, iar în staţiunea maramureşeană Borşa va fi instalată o telegondolă, dar acestea în 2010.

Pregătiri pentru Olimpiadă

Pe Valea Prahovei, pregătirile pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret din 2013 încep să dea primele roade. Ministerul Turismului a alocat aproximativ 10 milioane de euro pentru acest proiect, iar banii vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea infrastructurii turistice din zonă.

În această iarnă, pârtiile din Azuga vor dispune de înzăpezire artificială, iar în zonele de risc s-au montat sisteme speciale de semnalizare şi protecţie. În plus, la Sinaia va fi inaugurată o instalaţie un telescaun, pentru zona de schi Valea Soarelui, în 2010.

Lucrări amânate

Şi staţiunea maramureşeană Borşa a primit anul acesta de la Guvern, prin proiectul „Schi în România", banii pentru finalizarea lucrărilor la telegondolă. Cu un traseu de 2,1 kilometri, aceasta ar fi trebuit să-i transporte iarna pe schiori, iar vara pe turişti în Parcul Munţii Rodnei. Fondurile sunt însă insuficiente, iar lucrările amânate până în 2010.

Sezonul rece nu va veni cu noutăţi nici în Poiana Braşov. „Toate lucrările planificate pentru Festivalul Olimpic European vor începe din primăvară. Până atunci, nu se vor face alte investiţii în Poiană", a explicat Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Cea mai nouă pârtie din judeţul Suceava, care se va inaugura la 25 decembrie, este cea de la Gura Humorului. „Instalaţiile pentru nocturnă au fost deja montate, o vom deschide de Crăciun", a explicat Gheorghe Andronic, responsabil de proiect.

Şi chiar dacă nu va ninge suficient, tunurile de zăpadă artificială vor funcţiona non-stop pentru a produce „materia primă" pentru schiori. În Vatra Dornei s-au finalizat lucrările de extindere a pârtiei „Veveriţa", însă administratorii aşteaptă încă zăpada.

De pârtii noi vor beneficia şi turiştii care vor alege în acest an staţiunea cărăşeană Semenic. În prezent, se lucrează la pârtia "Idioţi", care va avea o lungime de 270 de metri şi, în urmă cu aproape două săptămâni, a fost inaugurată pârtia „Crucea de brazi". Turişti vor găsi aici o pârtie de 500 de metri şi alta de 700 de metri, precum şi una de toobing.

Drum nou spre Rânca

La Rânca, în judeţul Gorj, schiorii vor avea parte în această iarnă de mai multe noutăţi. În primul rând, accesul s-a îmbunătăţit, pentru că drumul pe care vor urca spre staţiune a fost modernizat şi lărgit cu un metru.

De asemenea, o nouă pârtie de schi va fi dată în folosinţă în acest sezon. „Pista are o lungime de 200 de metri, iar în anul viitor va fi extinsă, ajungând la o lungime de 600 metri", a precizat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj.

Zona montană a judeţului Alba va beneficia şi ea din acest an de noutăţi. La Gârda de Sus se amenajează o pârtie, în timp ce la Arieşeni funcţionează un patinoar artificial. ; Material realizat cu sprijinul redacţiilor
„Adevărul de Seară"

80

la sută din numărul locurilor de cazare din zona Bran-Moeciu-Fundata au fost rezervate deja pentru weekendul acesta.

70

de lei costă cazarea pe noapte, de persoană, într-o pensiune de două margarete de pe Valea Prahovei. La o pensiune de patru margarete, preţurile variază între 140 şi 200 de lei.

50

de lei costă o lecţie individuală de schi în Poiana Braşov. Cei care
vor să-şi închirieze şi echipament trebuie să mai scoată din buzunar 60 de lei pe zi.

120

de lei este preţul unui abonament valabil 24 de ore pentru transportul pe cablu pe Valea Prahovei şi în Poiana Braşov.

Zăpadă de jumătate de metru

Meteorologii spun că amatorii de schi vor avea parte de zăpadă din plin în următoarele zile, ninsorile continuând până la sfârşitul săptămânii. La Bâlea-Lac, stratul de zăpadă măsoară 55 de centimetri, iar la Cuntu, acesta ajunge la 25 de centimetri.

Zăpada are 26 de centimetri la Omu, iar la Vlădeasa, 16. În zonele montane vremea va fi rece, chiar geroasă noaptea şi dimineaţa, inclusiv în weekend. Vântul va sufla puternic pe creste şi va spulbera zăpada.

Schiurile româneşti sunt pregătite pentru Austria

Pârtiile româneşti au ieşit, de câţiva ani, din planurile de vacanţă ale bănăţenilor. Sătui de preţurile de lux şi de serviciile proaste din staţiunile româneşti, locuitorii din vestul ţării şi-au îndreptat schiurile şi snowboardurile către Austria.

Pârtii şi condiţii mai bune, la preţuri mai mici decât acasă - acestea sunt motivele pentru care românii aleg să-şi petreacă vacanţele de iarnă peste hotare.

„Printre cele mai cerute staţiuni de către clienţii noştri sunt cele din Tirol, Kaprun şi See. E adevărat că anul acesta am avut mai puţine solicitări decât în anii trecuţi. Oricum, bănăţenii merg în Austria la pârtii mai întreţinute şi la condiţii mai bune", a explicat Corina Codreanu, directorul unei agenţii de turism din Timişoara.

Cei care îşi pregătesc deja echipamentele de schi pentru această iarnă trebuie să pună deoparte nu mai mult de 350 de euro de persoană, pentru şase zile, într-o cabană complet utilată, fără ski-pass. Acesta mai costă maximum 170 de euro de persoană, pentru aceeaşi perioadă.

"Printre cele mai cerute staţiuni de către clienţii noştri sunt cele din Tirol, Kaprun şi See. Românii aleg Austria pentru că acolo sunt pârtii mai întreţinute şi condiţii mai bune."
Corina Codreanu
director agenţie de turism

No title

În Poiana Braşov, o noapte de cazare la un hotel de patru stele costă 110 euro, pentru un cuplu, iar preţurile nu sunt cu mult mai mici nici la hotelurile de teri stele. Turiştii care vor să închirieze un apartament de lux, trebuie să plătească pentru o noapte de cazare, 250 de euro, de familie.


Nici zona Bran-Moeciu-Fundata nu duce lipsă de turişti care vor să profite de zăpadă. 80% dintre locurile de cazare ale pensiunilor agroturistice sunt deja rezervate pentru weekend. Preţurile la cazare sunt mai mici decât în staţiunile de schi. Astfel, pentru o cameră dublă, la o pensiune de două sau trei margarete, turiştii trebuie să plătească între 70 şi 100 de lei, iar la o pensiune de patru margarete, între 120 şi 160 de lei.


Rânca, judeţul Gorj: preţurile la pensiunile de două-patru margarete variază între 100 şi 200 de lei pe noapte, cazarea în cameră dublă.


Vatra Dornei, judeţul Suceava: preţurile la cazare pornesc de la 60 de lei, de persoană, pe noapte, într-o pensiune de două margarete şi ajung la 180 de lei pe noapte într-o vilă de patru margarete.


Arieşeni, judeţul Alba: preţurile pornesc de la 80 de lei şi depăşesc 150 de lei cazarea într-o cameră dublă, pe noapte. În preţul camerei este inclus şi micul dejun.


Borşa, judeţul Maramureş: turiştii trebuie să scoată din buzunar cel puţin 90 de lei pentru o noapte de cazare la pensiunile de trei stele din staţiune, iar tariful include şi micul dejun.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite