Scapă de caniculă în stil chinezesc!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ulei de susan în locul cremelor de plajă şi nutriţie alcătuită mai ales din fructe şi legume bogate în vitamina C, ne recomandă specialiştii în medicină tradiţională chineză

Ulei de susan în locul cremelor de plajă şi nutriţie alcătuită mai ales din fructe şi legume bogate în vitamina C, ne recomandă specialiştii în medicină tradiţională chineză

Meniul de caniculă al chinezilor este alcătuit din brânză de soia, dovlecei, cicoare, scoici, ciuperci şi alge de mare. Băutura cea mai indicată la această alimentaţie este, în opinia specialiştilor în medicină tradiţională chineză, ceaiul negru consumat fierbinte. Pentru a se proteja de soare, pe lângă nelipsitele pălării conice, orientalii îşi ung corpul cu ulei de susan.

Medicina tradiţională chineză consideră că una din căile prin care ne putem feri de efectele nocive ale caniculei este printr-o nutriţie adecvată.

"Alimentele considerate reci de către orientali nu sunt cele proaspăt scoase din frigider", ne explică Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză. Este vorba, de fapt, despre efectul alimentelor asupra noastră după ce au fost digerate.

Astfel, ceaiul negru chinezesc, consumat fierbinte în zilele toride de vară, este un aliment extrem de rece şi mult mai eficient decât alte băuturi pretinse a fi răcoritoare. Răcoarea adevărată vine şi de la fructe precum: mere, grepfrut-uri, mango sau smochine japoneze, dar şi de la pere, căpşuni şi pepeni. Deoarece albuşul oului de găină este tot un aliment rece, ne putem prepara spumă din aceste fructe.

Mâncărurile care ne-ar putea feri de efectele marilor călduri sunt, în special: brânza de soia, dovleceii, cicoarea, scoicile (de mare şi de apă dulce), ciupercile champignon, castraveţii, vinetele, ouăle de raţă, algele de mare, iarba de mare, petalele de crin alb, ficatul de pui şi de oaie, măghiranul, menta, ridichile, roşiile, tărâţele de grâu.

Arsurile de soare, tratate cu felii de castravete

"Ţăranii chinezi poartă în timpul lucrului la câmp acele pălării conice din paie, cu diametru foarte mare. Ei ştiu că, orice s-ar întâmpla, capul trebuie protejat de excesul de radiaţii solare. Când trebuie să lucreze fără pălăriile lor, ei îşi ung pielea cu ulei de susan sau cu untură de porc, în care se fierb nişte plante echivalente cu muşeţelul nostru: arnica şi salvia.

Cu un astfel de unguent, pielea este mult mai ferită de riscul arsurilor, dar şi de apariţia cancerului de piele, ne-a spus Adrian Florea. Dacă, totuşi, se întâmplă să se producă arsuri, atunci acestea pot fi tratate astfel: se tamponează pielea cu o cârpă moale, înmuiată în lapte sau se aplică pe suprafaţa afectată felii de morcov, castraveţi ori cartofi, sau se unge pielea cu suc de aloe vera.

Tratament de refacere a pielii arse

"Vă propun o reţetă antică: se pun câteva felii de dovleac într-un vas de lut şi se îngroapă în pământ pentru 6-10 zile. În acest timp, dovleacul putrezeşte şi se lichefiază. Acel lichid se aplică pe piele, ajutând la refacerea completă a ţesuturilor lezate de orice arsură. Mai rapidă este combinaţia dintre brânza de soia şi zahăr. Se amestecă bine şi se aplică pe piele. Sau se bate un albuş de ou cu o lingură de ulei de susan şi se aplică pe piele de două ori pe zi", - Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite