Scăldatul în lacuri, risc de îmbolnăvire a ficatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leptospiroza este cea mai frecventă boală infecţioasă care apare în urma îmbăierii în locuri neamenajate Cu toate că pe moment răcoreşte, scăldatul în locuri neamenajate - lacuri,

Leptospiroza este cea mai frecventă boală infecţioasă care apare în urma îmbăierii în locuri neamenajate

Cu toate că pe moment răcoreşte, scăldatul în locuri neamenajate - lacuri, râuri, bălţi - ne poate îmbolnăvi de leptospiroză, conjunctivită, afecţiuni digestive sau dermatologice. Avertismentul vine din partea Ministerului Sănătăţii Publice, ca urmare a creşterii numărului persoanelor care optează pentru aceste locuri de îmbăiere, în detrimentul celor amenajate.

Pentru a scăpa de temperaturile extrem de ridicate, multe persoane şi-au găsit refugiul în preajma lacurilor, râurilor sau a iazurilor, nerezistând tentaţiei de a face o baie în acestea. Din păcate, îmbăierea în astfel de locuri poate avea urmări grave asupra sănătăţii noastre. "În ţara noastră, leptospiroza este considerată cea mai frecventă boală infecţioasă cu implicaţii majore asupra sănătăţii, care apare ca urmare a scăldatului în lacuri, râuri sau iazuri. Ea poate fi depistată în urma analizelor de laborator şi tratată de urgenţă într-un serviciu specializat de boli infecţioase. Cu cât spitalizarea este mai precoce, cu atât rezultatele tratamentului sunt mai încurajatoare", a explicat prof. dr. biolog Dan Steriu, de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Provocată de o bacterie (leptospira), "boala lacurilor" poate fi luată cu uşurinţă din apele contaminate cu urina animalelor bolnave de leptospiroză - câini, şobolani, porci etc. Leptospira pătrunde în organism prin piele, mucoasa nazală şi oculară sau prin alimentele sau apa de băut contaminate.

Boala are simptome asemănătoare hepatitei

În organism, microbul pătrunde direct în sânge, unde se înmulţeşte, după care ajunge în diverse organe - rinichi, ficat, inimă. Perioada de incubaţie a bolii (de la contactul cu sursa de infecţie şi până la apariţia semnelor de boală) variază între două zile şi două săptămâni. Boala debutează brusc cu oboseală profundă, febră, frisoane, dureri de cap şi musculare. După câteva zile se instalează icterul (coloraţia galbenă a pielii). Forma renală se manifestă prin apariţia anuriei (încetarea secretării urinei de către rinichi). Specialiştii atrag atenţia că multe din simptomele leptospirozei corespund şi altor boli - hepatită acută virală, meningită acută, viroză acută respiratorie - motiv pentru care se impune efectuarea unor analize de laborator în vederea stabilirii diagnosticului corect. În lipsa acestuia, boala poate afecta grav ficatul şi rinichii, ajungându-se chiar şi la deces.

Sfaturi utile

- Scăldaţi-vă numai în ştranduri special amenajate.

- Persoanele expuse la îmbolnăvire prin profesie sau activităţi recreative în zone posibil contaminate cu leptospira trebuie să ia măsuri specifice de protecţie (echipament de protecţie, încălţăminte impermeabilă)

- Consumaţi numai apă îmbuteliată sau fiartă şi răcită

Sursa: Ministerul Sănătăţii Publice

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite