Saturn, singurul hotel 100% eco din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia este izolată termic, foloseşte  energie solară, iar instalațiile au un consum redus. Hotelul de cinci stele a fost dat în funcţiune în 2007 şi a costat trei milioane de euro. Are 68 de camere, 28 de apartamente, iar investiţia va fi amortizată în 10 ani.

„Costurile de exploatare pentru un hotel sunt foarte mari. Apa, gazele, electricitatea, dotările, totul înseamnă bani. Iar noi am pornit de la ideea că trebuie să facem economie", a spus Linica Stan, directorul Hotelului Saturn, singura facilitate de cazare din România care respectă toate standardele în materie de mediu.

Linica Stan şi-a împărtăşit experienţa în cadrul unui seminar organizat de Romanian Green Building Council, acţiune care şi-a propus să încurajeze folosirea tehnologiilor ecologice în industria hotelieră. Linica Stan a explicat că, în ceea ce priveşte Hotelul Saturn, li s-a cerut de la început arhitecţilor să proiecteze o clădire care să folosească cu precădere tehnologii care protejează mediul înconjurător. „E mai costisitor să reconverteşti o construcţie decât să o faci de la început prietenoasă cu mediul", a explicat Linica Stan.

Sisteme eco

Pentru economisirea energiei termice hotelul a fost anvelopat. Pentru încălzirea apei este utilizată energia solară, iar instalaţia electrică foloseşte corpuri de iluminat ecologice. „Toate instalaţiile electrice din spaţiile comune au un consum redus. Becurile din camere sunt cu senzori, iar intrarea se face pe bază de cartelă cu economizor. În momentul în care clientul părăseşte încăperea, economizorul deconectează toţi consumatorii, mai puţin frigiderul", a declarat Stan.

În plus, aparatele de climatizare conţin un convector care întrerupe aerul condiţionat în momentul în care fereastra camerei este deschisă. Consumul de apă este şi el controlat atent prin intermediul bateriilor cu senzori. Hotelul este amplasat în staţiunea Saturn şi deţine etichetă ecologică.

Crowne Plaza devine verde

Un alt hotel ai cărui oficiali au ales să investească în tehnologiile care economisesc resursele este Crowne Plaza din Bucureşti. Reconversia clădirii s-a produs între 1996 şi 1998 când nu existau criterii de mediu. „De atunci tot îmbunătăţim sistemul. Acum, 80% din becurile pe care le avem sunt cu consum redus, iar iluminatul exterior este de bază de senzor crepuscular. Apa care alimentează hotelul provine dintr-un puţ forat la mare adâncime. Clienţii sunt încurajaţi să sorteze gunoiul, recipientele din plastic se colectează în baie, iar hârtiile în cameră", a explicat Melania Secuianu, directorul hotelului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite