Şase paşi pentru reducerea stresului la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oboseala, incapacitatea de a rezolva sarcini uşoare, iritabilitatea crescută, durerile de cap sunt indicii ale epuizării fizice şi psihice Stresul pe care îl resimţim la serviciu este

Oboseala, incapacitatea de a rezolva sarcini uşoare, iritabilitatea crescută, durerile de cap sunt indicii ale epuizării fizice şi psihice

Stresul pe care îl resimţim la serviciu este în cele mai multe cazuri inevitabil. Pur şi simplu face parte din rutina unei zile de muncă. Cu toate acestea, lipsa unui răspuns din partea noastră la factorii stresori poate avea serioase efecte asupra sănătăţii şi bunei funcţionări a organismului. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să ia măsuri pentru a evita stresul pricinuit de orele interminabile de muncă, de termenele-limită, de cerinţele şi pretenţiile şefilor sau ale colegilor.

1. Trebuie respectate orele de somn

Este necesar să avem şapte ore de somn în fiecare noapte, deoarece atunci când nu suntem odihniţi suficient tindem să exagerăm proporţiile unui eveniment, să reacţionăm mai violent la stimulii externi.

2. Evită munca peste orele de program

În multe profesii ea este necesară, dar dacă suntem în situaţia de a munci 90 la sută din timp, atunci înseamnă că ne suprasolicităm. Chiar dacă avem de predat o lucrare cu termen-limită şi simţim că nu o putem duce la bun sfârşit, luăm o pauză de 10 minute şi ieşim puţin la aer. Nu te mai gândi la muncă şi relaxează-te pur şi simplu. Când vei reveni la birou, vei vedea că eşti în stare să o iei de la capăt.

3. Încearcă să faci gimnastică

O dietă echilibrată şi un program zilnic de exerciţii fizice sunt foarte importante pentru eliberarea stresului. Poţi merge la o sală de fitness după programul de muncă, mai ales însoţit de un prieten.

4. Fă-ţi timp şi pentru distracţie

Specialiştii afirmă că principala problemă a epuizării este lipsa timpului petrecut în afara serviciului, cu familia sau prietenii. Însă este esenţial să dispunem de timp în care să practicăm un sport, să ne relaxăm, să ne gândim şi la altceva în afară de muncă.

5. Fă ceea ce îţi place

Epuizarea din cauza stresului este rară în cazul persoanelor care muncesc de plăcere la locul de muncă pe care şi-l doresc. Dacă nu reuşeşti să păstrezi un echilibru între muncă şi viaţa personală, rişti să devii dependent de serviciu pentru a obţine satisfacţii.

6. Renunţă la job dacă trebuie

Dacă simţi că situaţia actuală de la locul de muncă te suprasolicită şi mulţumirile întârzie să apară, cea mai bună soluţie este să renunţi şi să-ţi cauţi un nou serviciu care să îţi ofere satisfacţiile dorite.

Cum ne dăm seama că suferim de stres

Semnele epuizării cauzate de stresul la care suntem zilnic supuşi sunt: oboseala, autocritica, cinismul, iritabilitatea, durerile frecvente de cap, tulburările gastrointestinale, scăderea sau câştigarea în greutate, lipsa somnului şi depresia, furia resimţită asupra celor care comandă, sentimentul de furie faţă de cele mai mărunte lucruri, un sentiment crescut de neajutorare.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite