Şase mituri false despre expunerea la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dermatologii atenţionează că protecţia solară trebuie făcută indiferent de anotimp sau vârstă Fiecare dintre noi ştie câte ceva despre riscurile expunerii la soare, dar şi despre

Dermatologii atenţionează că protecţia solară trebuie făcută indiferent de anotimp sau vârstă

Fiecare dintre noi ştie câte ceva despre riscurile expunerii la soare, dar şi despre beneficiile pe care această expunere le aduce sănătăţii. Însă multe dintre informaţiile pe care le deţinem provin fie din folclor, fie din surse insuficient documentate, rezultatul fiind unul nefericit: o expunere incorectă la razele UV, în urma căreia apar diverse boli de piele.

Specialiştii americani au desfiinţat şase dintre cele mai întâlnite "mituri" referitoare la expunerea la soare.

1. Bronzul este sănătos atâta vreme cât nu te arzi

Realitatea: Medicii avertizează că este de ajuns o arsură solară pentru a-ţi dubla riscul de a dezvolta un melanom (cea mai periculoasă formă de cancer de piele). Copiii sunt supuşi riscului şi în timpul banalei expuneri solare, chiar dacă nu sfârşesc prin a suferi arsuri ale pielii. "Cu cât te expui mai mult razelor ultraviolete, cu atât eşti mai predispus unor forme ale cancerului de piele. Orice formă de bronz reprezintă o leziune a pielii", a afirmat dr. Martin Weinstock, directorul Societăţii Americane de Luptă împotriva Cancerului.

2. Umbrela de plajă blochează razele soarelui

Realitatea: Umbrela de soare nu oferă protecţie completă. Nisipul reflectă 17 la sută dintre razele ultraviolete, astfel expunerea este continuă chiar şi atunci când încercăm să ne ascundem de soare. Totuşi, umbrela este utilă la orele amiezii, fără a uita însă de crema de protecţie.

3. Efectele razelor soarelui sunt mai mici atunci când acestea trec prin sticlă

Realitatea: Sticla acţio-nează precum un filtru numai în cazul razelor UVB, razele UVA putând trece cu uşurinţă de protecţia oferită de aceasta. Trebuie să folosiţi crema solară pentru a vă proteja zonele expuse atunci când vă urcaţi în maşină: faţă, mâini, braţe. Cei care au biroul aşezat în dreptul unui geam trebuie să apeleze la crema de protecţie, chiar dacă se află în casă.

4. Crema de protecţie aplicată în exces provoacă deficit de vitamină D

Realitatea: Unele persoane preferă să stea la soare considerând că astfel, cu ajutorul soarelui, corpul produce mai multă vitamină D. Însă, conform Societăţii Americane de Dermatologie, atât tinerii, cât şi adulţii obţin cantitatea suficientă de nutrienţi prin alimentele bogate în vitamina D: lapte, suc de portocale, precum şi o expunere, de scurtă durată, la soare. Chiar dacă utilizăm o loţiune împotriva soarelui, cantităţi reduse de raze UV reuşesc să ajungă la piele, ajutând astfel corpul să producă o suficientă cantitate de vitamina D.

5. Dacă este răcoare sau înnorat, nu avem nevoie de protecţie solară

Realitatea: Conform Fun-daţiei Cancerului de Piele, peste 80 la sută din razele ultraviolete reuşesc să treacă de nori. Acesta este motivul pentru care oamenii ajung să sufere serioase arsuri solare chiar în zilele noroase. Trebuie să fim atenţi la soare şi iarna, când zăpada reflectă 80 la sută din razele UV. Cu cât este mai mare altitudinea, cu atât suntem mai expuşi razelor ultraviolete.

6. În jur de 80 la sută din afecţiunile cauzate de soare apar înainte de vârsta de 18 ani

Realitatea: Conform studiilor recente, până la 18 ani însumăm 25 la sută din timpul pe care îl petrecem întreaga viaţă expunându-ne la soare. Acest lucru sugerează că după 18 ani ne expunem mult mai mult razelor soarelui. Astfel, în timp ce ne îngrijim de felul în care copiii se apără de razele UV, nu trebuie să uităm de propriile noastre măsuri de protecţie.

83 la sută din părinţi îşi protejează copiii cu ajutorul loţiunilor solare şi a hainelor adecvate, însă numai două treimi dintre ei ajung să aplice la rândul lor ceea ce îi învaţă pe cei mici.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite