Şase alimente bune pentru sănătatea noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii demontează miturile despre produsele considerate până acum dăunătoare organismului. De multe ori ajungem să eliminăm diverse alimente din dieta zilnică din simplul motiv

Nutriţioniştii demontează miturile despre produsele considerate până acum dăunătoare organismului.

De multe ori ajungem să eliminăm diverse alimente din dieta zilnică din simplul motiv că acestea şi-au creat cu timpul o reputaţie proastă, de inamici ai inimii sănătoase şi ai unei alimentaţii echilibrate. Astfel, multe alimente gustoase, pe care până acum eram sfătuiţi să le evităm, sunt în realitate bune pentru organism, cu condiţia să fie preparate corect şi consumate în cantităţi moderate.

Din categoria alimentelor pe care am fost învăţaţi să le evităm se regăsesc: ouăle, cartofii albi, pizza, carnea de vită, cerealele cu zahăr, fructele şi legumele la conservă şi stridiile.

1. Ouăle
De ce sunt sănătoase: ouăle au o valoare nutritivă foarte mare. Un singur ou are 75 de calorii, însă conţine 13 nutrienţi esenţiali. Pe lângă conţinutul bogat în proteine, acestea conţin şi o substanţă considerată extrem de importantă pentru îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive. Ouăle sunt de asemenea o sursă bogată în vitamina E, fier, zinc şi luteină, compus care ajută la îmbunătăţirea vederii.
Cele mai bune metode de preparare: cea mai indicată este consumarea lor în stadii cât mai apropiate de forma naturală, deoarece, combinate cu şuncă, caşcaval sau maioneză, ouăle devin mult mai bogate în grăsimi şi calorii. Cel mai indicat este să fie preparate sub formă de omletă, fierte sau amestecate cu legume şi servite cu pâine prăjită.

2. Cartofii albi
De ce sunt sănătoşi: organismul nostru, în special creierul, are nevoie de cât mai puţini carbohidrati procesaţi pe cât posibil pentru a acumula energie. Un cartof copt conţine 25 la sută din cantitatea recomandată de vitamina C. Nutriţioniştii recomandă consumarea cartofului copt cu tot cu coajă, aceasta fiind o bună sursă de vitamina B6, potasiu şi magneziu. Conţinutul ridicat de fibre încetineşte digestia şi oferă o senzaţie de saturaţie pentru mult timp după ultima masă.
Cele mai bune metode de preparare: problemele apar atunci când consumăm cartofii în combinaţie cu alte alimente. Dacă ştim să alegem garnitura potrivită: caşcaval slab în grăsimi sau legume fierte, cartofii se pot transforma în alimente nutritive. Încercaţi să consumaţi cartofi fierţi, stopiţi cu puţin ulei de măsline, legume şi condimente, sau preparaţi-i la cuptor presărând pe deasupra ciuperci şi ceapă.

3. Pizza
n De ce este sănătoasă: teoretic, o felie de pizza reprezintă o serie de produse prezente pe fiecare treaptă a piramidei alimentelor. Blatul subţire, preparat din făină de grâu, oferă organismului exact cantitatea de fitonutrienţi de care are organismul nevoie pentru a lupta împotriva bolilor. Blatul de pizza este ideal pentru a adăuga ardei roşu, ciuperci, ceapă, broccoli sau spanac.
n Cele mai bune metode de preparare: blatul trebuie să fie preparat numai din făină de grâu, legumele trebuie să fie folosite din abundenţă, la fel şi sosul de tomate, însă carnea trebuie să fie cât mai slabă şi caşcavalul doar presărat într-un strat subţire pe deasupra.

4. Carne de vită
n De ce este sănătoasă: o porţie de carne de vită conţine jumătate din necesarul nostru zilnic de proteine şi 40 la sută din necesarul de zinc şi vitamina B12. Carnea macră de vită este şi o bună sursă de selenium (minerală legată de reducerea riscului apariţiei unor forme de cancer), de vitamina B12 şi de fier.
n Cele mai bune metode de preparare: alegeţi bucăţile din zona spatelui, muşchiul sau coastele de vită. Eliminaţi grăsimea vizibilă şi serviţi carnea marinată în diverse sosuri slabe. Preparaţi carnea la grătar sau fierbeţi-o.

5. Cereale
De ce sunt sănătoase: în timp ce unele cereale sunt pline de coloranţi şi îndulcitori, unele pot asigura între 15 şi 100 la sută din necesarul de vitamine şi minerale recomandat de nutriţionişti. Dacă sunt alese corect, ele pot fi foarte bogate în fibre.

Cele mai bune metode de preparare: majoritatea dietelor recomandă două porţii de cereale pe zi, însă specialiştii spun că o porţie pe zi este suficientă. Cheia alegerii cerealelor bune este ca în compoziţia lor să intre cât mai puţine ingrediente. Evitaţi cerealele care conţin şi fructe confiate. Este mai bine să vă cumpăraţi singur fructe şi să le consumaţi în stare naturală.

6. Fructe şi legume conservate
De ce sunt sănătoase: fructele şi legumele sunt culese şi preparate rapid pentru a fi conservate, astfel încât conţinutul nutritiv să nu se piardă. Cele proaspete îşi pierd calităţile după câteva zile, în timp ce produsele conservate pot rezista până la doi ani.

Cele mai bune metode de preparare: conservele trebuie păstrate în locuri răcoroase şi reci. Alegeţi fructele conservate în suc propriu în locul celor conservate în sirop.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite