De Sărbători, ne place să mâncăm mult şi bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Influenţaţi de tradiţie, educaţie şi religie, românii au tendinţa să facă excese alimentare. De Sărbători, românii se înghesuie prin magazine pentru a cumpăra mâncăruri alese şi uită de alimentaţia echilibrată.

Sărbătorile se apropie. Cuprinşi de febra pregătirilor, oamenii se înghesuie prin hipermarketuri să cumpere mâncare. Aglomeraţia începe cu mai bine de o săptămână înainte, pentru că nimeni nu vrea să lase totul pentru ultima clipă. Indiferent că au sau nu suficienţi bani, de Crăciun şi de Anul Nou, românii fac eforturi să cumpere cele trebuincioase.

În special mâncare şi băutură. Sezonul Sărbătorilor de iarnă reprezintă pentru mulţi­ o bună scuză pentru a înfuleca pe săturate tot soiul de bunătăţi. Este o perioadă în care puţine persoane îşi impun anumite limite.

Scuze la îndemână

Potrivit unui sondaj realizat de site-ul Gustos.ro, cei mai mulţi dintre români au recunoscut că mănâncă mai mult de Crăciun şi de Revelion. 67,34% au admis că în această perioadă consumă mai multe alimente, dar nu excesiv. 12,05% au răspuns categoric “Da, mult mai mult”, iar 20,17% au afirmat că nu mănâncă mai mult de Sărbători.

Potrivit psihologului Bogdana Bursuc de la Mind Institute, oamenii fac apel la diverse tipuri de raţionalizări pentru a adopta un astfel de comportament de supraalimentare.

“Mănânc acum, că sunt Sărbători. Doar n-o să ţin regim tocmai de Crăciun şi de Revelion” este o afirmaţie pe care mai toată lumea o face fără să stea pe gânduri.

Influenţaţi de tradiţie şi educaţie

Specialiştii susţin că atât cantitatea, cât şi calitatea alimentelor pe care le consumăm de Sărbători sunt profund influenţate de tradiţie, educaţie şi religie. „Vorbind despre populaţia ţării noastre, se poate observa cu uşurinţă, fapt demonstrat şi de anchete sociologice, că preocuparea pentru alimentaţie este disproporţionat de mare faţă de cultură, educaţie şi sport. Cheltuielile efectuate pentru achiziţionarea de alimente sunt mult mai mari faţă de cheltuielile pentru a-ţi întreţine forma fizică”, a explicat pentru „Adevărul” medicul Mihai Voiculescu, specialist în gastroenterologie.

Iar de Sărbători, achiziţionarea produselor alimentare se transformă într-un sport naţional. Urmează, în mod firesc, consumul acestora. Uneori în exces, pentru că în această perioadă stăpânirea de sine tinde spre zero. „Este o tradiţie să pregăteşti tot felul de bunătăţi. Numai că apare un alt aspect. Oamenii răspund la stimuli foarte uşor. De exemplu, faptul că sunt accesibile tot felul de bucate creşte probabilitatea ca aceştia să le mănânce”, a spus Bogdana Bursuc.

Cumperi mult şi mănânci pe măsură

Starea fiziologică a unui individ influenţează decisiv modul în care acesta se simte şi modul în care gândeşte. Dacă un om este flămând, în mod cert, va simţi în mod distorsionat nevoia de alimente. Are impresia că are nevoie de mult mai multe sau de produse care cresc rapid glicemia,  afirmă specialiştii.

Dacă merge în această stare la cumpărături, va achiziţiona mai multe produse decât în mod obişnuit şi va cumpăra şi foarte multe dulciuri sau alimente cu o cantitate mare de carbohidraţi.

Odată ce toate aceste alimente ajung în frigider sau în cămară, aşadar la îndemână, probabilitatea să le consume într-un timp scurt creşte, cel puţin pentru că are acces la ele.

 Nu în ultimul rând, ­mulţi se ghidează după ideea că „e păcat să arunci mâncarea” pentru că, frecvent, de-a lungul copilăriei, fiecare a primit astfel de mesaje de la părinţi.

Meseni mulţi, poftă mare

Pe de altă parte, există studii care arată faptul că în momentul în care oamenii sunt împreună, mănâncă cu 20% mai mult decât atunci când sunt singuri. Aceasta pentru simplul motiv că oamenii au ritmuri diferite de a mânca. De pildă, o persoană care rămâne la masă, chiar dacă s-a săturat şi a gustat din toate, mai consumă produse pentru că nu toţi au terminat.

De asemenea, mâncarea funcţionează ca un agent de autoreglare emoţională. „Gustul bun al alimentelor stimulează o zonă din creier care descarcă dopamină, responsabilă de senzaţia de plăcere. În plus, acest comportament de autoreglare emoţională prin ingestia de alimente este un comportament învăţat. Să ne aducem aminte de câte ori, în copilărie, când părinţii ne vedeau supăraţi, ne ofereau în schimb o prăjitură sau ceva dulce”, a subliniat Bogdana Bursuc.

O masă îmbelşugată nu este ferită de riscuri

Excesele alimentare din perioada Sărbătorilor pot avea consecinţe nefaste. Medicul Mihai Voiculescu a atras atenţia că nu indigestiile sunt cele mai periculoase evenimente care se pot produce în timpul sau după mesele festive.

„Adesea se produc crize cardiace, atacuri de hipertensiune arterială sau sincope vagale (sincopa vagală reprezintă o scurtă pierdere a stării de conştienţă - n. red.), cu scăderea tensiunii arteriale şi lipotimie”, a subliniat acesta. „Pacienţii cu boli ale căilor biliare (calculi) sau ale tubului digestiv (ulcere) pot face crize dureroase violente”, a continuat doctorul.

Grăsimile fac probleme

Probleme pot apărea în special din cauza mâncărurilor grase, care se digeră mai greu. Băuturile carbogazoase în exces, cafeaua şi ţigările pot contribui, la rândul lor, la apariţia unor indigestii sau arsuri stomacale.

Consumul excesiv de alcool le poate juca feste în special celor care suferă de tulburări cardiovasculare, precum şi celor care au probleme de natură hepatică. Printre alţi factori care pot contribui la apariţia unor probleme de sănătate în această perioadă se numără excesul de sare, de dulciuri, dar şi de condimente. Chiar dacă bucatele sunt mai gustoase atunci când sunt presărate cu piper, boia sau atunci când sunt consumate alături de ardei iuţi, cei care ştiu că au gastrită sau ulcer trebuie să fie atenţi la cantitate.

Festinul la ceas de seară, un pericol

Perioada din zi în care alegem să ne aşezăm la masă poate să creeze o serie de probleme. „Deplasarea cantitativă şi calitativă a alimentelor spre seară este profund dăunătoare prin aceea că mărirea în volum a abdomenului prin conţinut exagerat gastric ne va împiedica să ne odihnim peste noapte corespunzător şi va dirija o mare cantitate de sânge din creier şi inimă spre stomac şi intestin. Totodată, un procent important de principii nutritive nu se vor consuma pentru că lipseşte consumul energetic din cursul unei zile”, a ţinut să precizeze Voiculescu.

Kilogramele în plus, la pândă

Nu în ultimul rând, apare pericolul creşterii în greutate, iar lupta cu kilogramele poate fi extrem de dificilă, pentru că pe perioada iernii, oamenii tind să facă mai puţină mişcare. Medicii şi psihologii spun că o dietă drastică după o perioadă în care s-au făcut excese alimentare poate fi extrem de dăunătoare organismului.

Cumpătarea ajută la păstrarea taliei intacte

Nutriţioniştii şi psihologii spun că oamenii care reuşesc să-şi păstreze simţul realităţii pe perioada sezonului în care mâncarea invadează mesele se simt bine nu doar în acest interval, ci şi după.  Soluţia constă în identificarea cauzelor care generează un consum excesiv de alimente. „Nu există niciun motiv justificat să mănânci peste limita de plin, trebuie să identifici gândurile care te sabotează şi să conştientizezi ce se poate întâmpla”, a explicat psihologul Bogdana Bursuc.

Ponturi date de către nutriţionişti

Nutriţionistul newyorkez Andy Bellatti susţine că totul este mai simplu dacă oamenii nu se raportează la întreaga perioadă cuprinsă între Ajunul Crăciunului şi Anul Nou ca la una de sărbătoare. Este mai simplu să îşi ia ca puncte de reper ziua de Crăciun şi ziua de Revelion şi atunci să-şi dea frâu liber anumitor pofte. Apoi, nimeni nu trebuie să nu mănânce o zi întreagă pentru că seara merge la o petrecere unde nu va putea ceda preparatelor îmbietoare. Nu numai că seara, mâncarea nu este tocmai indicată, dar, în acest fel, organismul se dă peste cap, afirmă Bellatti.

Dacă după o masă festivă, la care au fost mulţi invitaţi, rămân multe alimente apetisante, nu trebuie toate consumate imediat.
Totuşi, chiar şi cei care dau sfaturi recunosc că este uşor să vorbeşti şi să îţi propui să nu faci execese atunci când ai bucate alese în faţă. În momentul în care produsele apetisante apar la orizont, gata să fie savurate, situaţia devine ceva mai dificilă.
În ceea ce-i priveşte pe pacienţii care suferă de afecţiuni cardiace, hepatice sau renale, medicii îi sfătuiesc să nu consume cantităţi exagerat de mari de alimente într-un interval de timp scurt şi mai ales către orele de seară.

Moderaţia, cheia succesului

Medicii sunt de părere că interzicerea unor alimente tradiţionale, specifice sărbătorilor, poate fi păguboasă. Şi cei care suferă de afecţiuni trebuie lăsaţi să consume astfel de produse, dar nu în cantităţi mari. O cantitate mare din cel mai bun aliment poate fi mai dăunătoare decât o cantitate mică dintr-un aliment „interzis”.


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite