Sânge „de laborator“ pentru militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani au realizat sângele modificat genetic ce ar putea fi folosit în curând pentru tratarea militarilor răniţi. Sângele „artificial“ este creat prin prelevarea de celule din cordonul ombilical şi folosirea unei maşini care imită modul în care măduva produce cantităţi mari de unităţi de celule roşii.

Programul cunoscut sub numele de „fabrica de sânge" a fost lansat în 2008 de DARPA, agenţie din cadrul Pentagonului care se ocupă cu dezvoltarea noilor tehnologii din domeniul militar, pentru a crea sângele necesar pentru tratarea soldaţilor răniţi în teatrele de operaţiuni îndepărtate.

Produs în laborator

Firma Arteriocyte, care a primit 1,95 de milioane de dolari pentru acest proiect, a efectuat deja primul transfer de sânge O-negativ către FDA (The Food and Drugs Administration, agenţie din cadrul Departamentului de Sănătate şi Servicii Sociale ce se ocupă cu protecţia şi promovarea sănătăţii publice prin supervizarea siguranţei alimentelor, asigurarea transfuziilor de sânge şi a medicamentelor care nu necesită prescripţie), scrie „The
Daily Mail".

Sângele este creat prin folosirea celulelor hematopoietice luate dintr-un cordon ombilical într-un proces în care se realizează cantităţi mari de substanţe utile. Un cordon ombilical poate fi transformat în aproximativ 20 de unităţi de sânge utilizabile. Un soldat rănit pe câmpul de luptă va necesita o medie de şase unităţi în timpul tratamentului.

Celulele sanguine create prin această metodă „nu pot fi distinse din punct de vedere funcţional de celulele roşii dintr-o circulaţie sănătoasă", spun reprezentanţii companiei. „Practic, imităm funcţiile măduvei osoase într-un laborator", declară directorul Arteriocyte, Don Brown, pentru revista „Wired".

Modelul este utilizabil, dar dacă posibilităţile de producţie vor creşte, ar putea revoluţiona intervenţiile medicale din teatrele de operaţiuni unde deficitul de donatori poate pune în pericol viaţa soldaţilor răniţi.

Chiar şi transfuziile sunt mai dificile în aceste zone pentru că sângele donat trebuie transportat pe o distanţă mare până ajunge în spitalele în care este nevoie de el. Uneori, trec 21 de zile până ce sângele ajunge la pacient, ceea ce înseamnă că mai are doar o săptămână de valabilitate. Dacă sângele este prea vechi, există riscuri de infecţii sau de respingere a organelor.

În aşteptarea acordului de la Pentagon

Reprezentanţii Arteriocyte spun că sângele „artificial" ar putea fi folosit în cinci ani, dacă Pentagonul îşi dă acordul asupra proiectului. O unitate de sânge este echivalentul unei halbe (0,47 de litri în SUA), iar în corpul uman există între opt şi zece astfel de măsuri.

În prezent, fiecare unitate costă 5.000 de dolari (aproximativ 3.950 de euro), dar preţul ar putea scădea la 1.000 de dolari odată cu extinderea procesului de producţie.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite