Sâmbata noaptea, trecem la ora de iarnă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sâmbata noaptea, trecem la ora de iarnă!
Sâmbata noaptea, trecem la ora de iarnă!

România revine la ora de iarnă. În noaptea de sâmbătă spre duminică, dăm ceasul înapoi cu o oră, iar ora 4.00 va deveni ora 3.00. Astfel, 25 octombrie va fi cea mai lungă zi din an, de 25 de ore.

Mai citeşte şi:

Potrvit Agerpres, doar 70 de ţări din întreaga lume folosesc în acest moment ora de vară.

În România, în ora de vară diferenţa orară faţă de GMT este de 3 ore. În restul anului, diferenţa orară faţă de ora meridianului Greenwich (GMT, adică Timpul Universal) este de 2 ore.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale,

În 1784, Benjamin Franklin a sugerat această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa.

Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată în SUA, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 - 30 septembrie 1945.

Ora de vară şi ora de iarnă au un rol important şi în calculele astrologice. Ora de vară a fost reintrodusă în anul 1979 şi recalculată în 1997.

Între 1979-1996 s-a trecut la ora de vară în ultima duminică a lui martie şi la ora de iarnă în ultima duminică a lui septembrie.

După 1997 se trece la ora de vară la ora 1 GMT din ultima duminică a lunii martie (după 22 martie) şi la ora de iarnă la ora 1 GMT din ultima duminică a lunii octombrie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite