Salariul „la secret“, bun pentru psihic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflarea venitului pe care-l câştigă un coleg poate genera subiecte de bârfă în pauza de lucru, dar se dovedeşte un lucru periculos pentru productivitate şi pentru stima de sine.

Pe termen lung, o astfel de informaţie poate conduce la depresie, disperare şi scăderea stimei de sine, a bucuriei de a trăi în general, relevă un studiu făcut la Şcoala economică din Paris şi citat de către publicaţia „The Daily Mail".

Cercetarea susţine că angajaţii care sunt la curent cu salariile câştigate de ceilalţi colegi şi care tind să-şi compare propriile venituri cu ale acestora devin mai nefericiţi decât cei care sunt prea timizi să întrebe cât câştigă cei din jur sau pur şi simplu nu sunt interesaţi.

„Omul este un animal social, dar obiceiul lui de a se uita în permanenţă peste umăr, la ce face sau la ce i se întâmplă vecinului, îl determină să fie în permanenţă nemulţumit faţă de ceea ce are şi să constate că lumea este rânduită după criterii inegale", explică profesorul Andrew Clark, coautor al studiului publicat în „Economical Journal". Cercetarea arată că orice comparaţie are rolul de a-i face pe oamenii mai nemulţumiţi.

Mai mult, informaţiile pe care le avem despre veniturile rudelor sau ale prietenilor apropiaţi sunt „de două ori mai dureroase" decât cele referitoare la simpli colegi de muncă sau de breaslă, mai relevă studiul.

Şi asta pentru că, atunci când aflăm că un coleg de serviciu câştigă mai mult decât noi, tindem să credem că există şanse ca şi salariul nostru să crească în viitor, pe când în cazul rudelor sau al prietenilor o astfel de conexiune nu-şi mai găseşte locul.Totuşi, trei sferturi din participanţii la studiu au considerat că este important să-ţi poţi compara salariul. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite