VIDEO Sahara, în pas alergător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Polul Nord şi Antarctica, maratonistul Andrei Roşu şi-a înscris în palmares o nouă cursă în condiţii extreme, în deşertul african. De data aceasta, Andrei Roşu n-a mai concurat singur, ci a făcut parte din echipa de cinci oameni care a reprezentat România în Maratonul Saharei.

„A fost cel mai greu maraton din viaţa mea", scrie pe blogul său Andrei Roşu, sportivul de 34 de ani care are deja în palmares curse la Polul Nord, Antarctica, Australia, Europa şi America de Sud. „Prefer să alerg la -40 decât la 40 de grade."

Nu i-a fost uşor să se adapteze condiţiilor - căldură extremă, furtuni de nisip - cu atât mai mult cu cât nu s-a putut antrena în România într-un mediu asemănător. La plecarea din ţară, pe 24 februarie, temperatura abia depăşea zero grade Celsius. Două zile mai târziu, la ora locală 5.00, echipa românească ateriza pe aeroportul militar din Tindouf, Algeria.

Cei cinci au ajuns să facă echipă la invitaţia lui Andrei Roşu, care a anunţat pe blog, în octombrie anul trecut, că‑şi caută parteneri de maraton în Sahara. I-au răspuns Mihaela Bafani, care-i este şi colegă de serviciu, Diana Ionescu, care lucrează pentru una dintre companiile care-l sponsorizează, Letiţia Exner, prietenă cu Diana, şi Emanuil Rednic, voluntar la Hospice Casa Speranţei, organizaţie pe care Andrei o susţine.

Traseu prin tabere de refugiaţi

Toţi au luat startul, pe 28 februarie, în maratonul care trece prin trei tabere de refugiaţi, organizat pentru a atrage atenţia asupra dramei populaţiei Saharawi, ce trăieşte de 35 de ani în astfel de tabere. După kilometrul 15 al cursei, echipa s-a împărţit în două, pentru că la „categoria feminin erau destul de puţine participante şi aveam şansa unei clasări bune", povesteşte Andrei.

Cea mai frumoasă, dar şi cea mai grea parte a traseului a fost traversarea dunelor. „Partea mai puţin veselă a acestor dune a fost nisipul de care am beneficiat în adidaşi", spune Andrei. Altfel, cursa a fost destul de relaxată, cu opriri dese pentru fotografii şi hidratare, care i-au întârziat cu aproximativ 30 de minute. Andrei a trecut linia de sosire după 5 ore şi 35 de minute de la start, împreună cu Diana, iar după încă aproximativ 30 de minute, i-au ajuns şi ceilalţi români.

Cel mai impresionant la Maratonul Saharei nu a fost cursa în sine, ci localnicii, familiile care locuiesc în corturi şi case de chirpici, mănâncă orez şi supă de cămilă şi beau ceai de trei ori pe zi.

Au văzut copii care se jucau cu gunoaie - pungi, sticle, fiare vechi - şi umblau în picioarele goale sau cu un singur pantof rupt. „Am fotografiat copii care improvizaseră un coş de baschet şi foloseau, în loc de minge, pantoful unuia dintre ei", povesteşte Emanuil Rednic pe blogul lui Andrei Roşu. „M-a uimit faptul că, în ciuda lipsurilor, sunt extrem de fericiţi - probabil pentru că nu au stresul nostru cotidian şi petrec foarte mult timp cu familia", adaugă
acesta.

Palmaresul echipei româneşti

Feminin

Diana Ionescu - locul 4
Letiţia Exner - locul 5
Mihaela Bafani - locul 6

Masculin

Andrei Roşu - locul 26
Emanuil Rednic - locul 33

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite