S-a descoperit formula enervării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunetul unghiilor care zgârie o tablă, oamenii care vorbesc tare la telefonul mobil în public sau un loc în avion lângă o doamnă al cărei bebeluş nu se mai opreşte din plâns – toate se află pe lista lucrurilor care ne scot din minţi. Potrivit unei cărţi recent apărute, există cauze de ordin evoluţionist care conduc la enervare, notează „The Daily Mail“.

Autorii americani Flora Lichtman şi Joe Palca susţin, în cartea „The Science of What Bugs Us" („Ştiinţa privind ceea ce ne enervează", în trad.), că au descoperit formula pentru lucrurile care ne scot din minţi. Potrivit lor, enervarea rezultă din caracterul neplăcut al unui lucru, imposibilitatea de a şti cât durează şi imprevizibilitatea acestuia.

Cei doi autori recunosc că este destul de dificil să găseşti un exemplu de enervare care să fie, în contextul actual, universal valabil. De pildă, în sălbăticie, mirosul unui sconcs are funcţia de a îndepărta animalele de pradă. Deşi unii îl consideră insuportabil şi enervant, alţii îl asociază cu o ieşire în natură. Cu toate acestea, Lichtman şi Palca spun că, în zilele noastre, vorbitul tare la mobil se apropie cel mai mult de enervarea universală.

Autorii afirmă, totodată, că la baza acestor chestiuni agasante ar putea fi cauze de ordin biologic. „De exemplu, copilul plânge, enervându-i pe cei din jur, pentru a atrage atenţia asupra nevoilor sale", explică Joe Palca. „Enervarea te împiedică, totodată, să te expui într-o prea mare măsură anumitor situaţii, care pot deveni dăunătoare", afirmă, la rândul său, Flora Lichtman.

Formula enervării

Enervant = neplăcut + imprevizibil + temporar


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite