Ruşii au luat Nobelul pentru fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul Nobel pentru fizică pe 2010 a fost decernat, ieri, oamenilor de ştiinţă de origine rusă Andre Geim şi Konstantin Novoselov, ambii de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie), pentru cercetările lor din domeniul atomilor de carbon.

Potrivit Comitetului Nobel, citat de Reuters, cei doi cercetători au realizat „lucrări revoluţionare asupra grafenului".

Grafenul este varianta bidimensională a grafitului şi este format dintr-un aranjament planar de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală. Grafenul a fost descoperit în 2004, prin exfolierea graffitului, şi are o serie de proprietăţi deosebite, care îi conferă un potenţial extraordinar, atât pentru fizica teoretică fundamentală, cât şi pentru realizarea practică a unor noi aplicaţii.

Pentru fiecare categorie, Premiul Nobel este însoţit de o recompensă de 10 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1 milion de euro, ce se împarte între laureaţi.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică a revenit oamenilor de ştiinţă Charles Kao, Willard Boyle şi George Smith, pentru descoperirile făcute în domeniul semiconductorilor. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite