Românii fac tomografie pentru orice fleac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii recunosc faptul că investigaţia este bună, însă uneori pacienţii exagerează Cu toate că este scumpă şi iradiază, tomografia computerizată a devenit o investigaţie tot mai

Medicii recunosc faptul că investigaţia este bună, însă uneori pacienţii exagerează

Cu toate că este scumpă şi iradiază, tomografia computerizată a devenit o investigaţie tot mai cerută de români. Opinia generală este că, atunci când te doare ceva, această metodă imagistică îţi va depista cu siguranţă o eventuală boală.

Potrivit reglementărilor actuale, există medicul ordonator, care indică metoda, şi cel practician, care o aplică. "Din păcate, puţini sunt cei care cunosc cu exactitate performanţele metodei. Marea majoritate o indică empiric. Pe de altă parte, practicienii au şi ei vina lor, prin rabatul de calitate al examenelor. Reţeaua de imagistică medicală din ţara noastră este formată de mine şi include în jur de 400 de specialişti. Există însă un procent normal de 10% care nu reuşesc să obţină randament satisfăcător. Rezultă o discreditare a metodei. Este o investigaţie bună, dar se exagerează", ne-a explicat prof. Şerban Georgescu, de la Centrul de Radiologie şi Imagistică al Institutului Fundeni.

Ca orice investigaţie, computerul tomograf (CT) are puncte tari şi puncte slabe. Metoda a fost folosită iniţial pentru a diagnostica anumite afecţiuni (accidente vasculare cerebrale, embolism pulmonar, tumori ale organelor solide: ficat, pancreas, rinichi). Pe parcurs, a apărut o altă virtute a metodei: utilizarea în scopuri terapeutice.

Tomograful de la Fundeni, suprasolicitat

La Institutul Fundeni, investigaţia se aplică în cazul abceselor hepatice sau al colecţiilor peripancreatice. Sub control CT, se introduce un tub în abces, în vederea drenării puroiului. Abia după aceea se ia decizia terapeutică. În multe cazuri, nu mai este nevoie de intervenţie chirurgicală. Dezavantajele metodei sunt iradierea şi costurile ridicate. Doza de radiaţii depinde de factori precum suprafaţa de corp scanată, constituţia pacientului şi calitatea imaginii. Medicii spun că, deşi radierea este crescută, şi beneficiul este pe măsură. Tot la Fundeni există un singur tomograf, la care se fac programări cu câteva săptămâni înainte. "Este un aparat de clasă medie, cu care încercăm să rezolvăm problemele a 2000 de bolnavi. Zilnic, sunt în jur de 30 de programări. Nu ştiu ce o să se întâmple când o să se strice, pentru că funcţionează deja de cinci ani. În străinătate, orice CT care depăşeşte această perioadă este uzat fizic şi moral", a mai spus prof. Şerban Georgescu. Potrivit acestuia, sumele rambursate de CNAS sunt sub costul metodei. "România are o particularitate negativă, care nu există nicăieri în lume. Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au pretenţia ca aceste instalaţii să funcţioneze fără costuri de rulare. CNAS plăteşte nişte sume modice pentru actul medical. Dar cine plăteşte întreţinerea şi service-ul?", se întreabă prof. Şerban Georgescu.

Din păcate, puţini medici cunosc
cu exactitate performanţele tomografiei computerizate. Majoritatea o indică empiric.
Prof. dr. Şerban Georgescu,
Centrul de Radiologie şi Imagistică, Institutul Fundeni

TARIFE

Tomografie computerizată abdomen superior

Centrul de diagnostic imagistic Euromedic - 250 RON (fără substanţă de contrast)

Investigaţia este suportată parţial de CNAS. Pacientul plăteşte 55 RON şi trebuie să prezinte o trimitere de la medicul specialist, o fişă de solicitare de la acesta şi adeverinţă de asigurat.

Centrul medical Sanador - 230 RON sau 410 RON (cu substanţă de contrast)

Investigaţia nu îi costă nimic pe pacienţii care au trimitere de la medicul specialist.

Ambulatorul Spitalului Universitar de Urgenţă - 200 RON (fără substanţă de contrast).

Investigaţia nu este decontată de CNAS.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite