Românii se cred necăjiţi, dar iscusiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra ospitalitate nu mai e în topul calităţilor românului. Avem o părere bună despre noi pentru că aşa am învăţat la şcoală să ne autocaracterizăm, consideră sociologii. Celelalte popoare nu ne privesc cu ochi prea buni.

Citiţi şi:
Studiul realizat de Mercury Research despre români

O treime dintre români au o părere foarte bună despre ei. Potrivit unui studiu realizat de Mercury Research, autoportretul românului arată astfel: este împovărat de viaţa grea şi lupta pentru supravieţuire, dar este muncitor, harnic şi cinstit, are conştiinţă naţională şi este patriot. Are un suflet mare, este inteligent şi se identifică cu tradiţiile şi istoria naţională dar, pe de altă parte, e şi cam certat cu legea.

Imaginea luminoasă pe care românii o au despre ei înşişi este însă departe de realitate, cred sociologii . „În evaluarea românilor apar foarte multe calităţi pe care un arbitru extern nu le recunoaşte pentru că românii, ca toate popoarele, sunt tentaţi să scoată în faţă numai aspectele pozitive”, spune profesorul de sociologie Marius Pieleanu.

Potrivit lui, românii se autodefinesc prin valori pe care le învaţă de mici la şcoală, dar pe care nu le respectă.

„Este o discrepanţă foarte mare între modul în care se autocaracterizează românii şi imaginea pe care o lasă altor naţiuni”, a continuat Pieleanu. Acest lucru este demonstrat şi de studiile anterioare privind felul în care ne privesc alte popoare.

Astfel, o cercetare realizată de Mercury Research în 2008, pentru Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, arată că primele lucruri cu care spaniolii asociază România sunt sărăcia şi mizeria (21%). Urmează delincvenţa (9%), romii (5%) şi faptul că România este o ţară cu dificultăţi economice, fără locuri de muncă (5%).

Între atributele prin care s-au mai autocaracterizat românii se află şi modestia (8%), inteligenţa (6%) şi mărinimia (7%). Totuşi, 46% din respondenţi nu au avut numai cuvinte de laudă la adresa lor. Realizatorii studiului au subliniat faptul că bărbaţii sunt într-o măsură mai mare de acord cu trăsăturile negative ale românilor - 12% faţă de doar 4% din femei.

image

Când te întreabă cineva cum te autodefineşti, este foarte puţin probabil să menţionezi trăsături negative.

image


Marius Pieleanu
sociolog

Ce părere au românii despre ei înşişi

Aproape jumătate (46%) dintre românii cu vârsta peste 18 ani din mediul urban atribuie "cetăţeanului mediu" mai degrabă însuşiri cu conotaţii negative, majoritatea referindu-se însă mai degrabă la un context nefavorabil, decât la defecte propriu-zise. Doar 33% din cei chestionaţi au evidenţiat trăsături pozitive, părerile fiind însă şi aici destul de împărţite, după cum reiese din Top 10 atribute ale "autoportretului de român".

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite