Românii, codaşi la calitatea vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No Românii stau cel mai bine la capitolele „timp liber“ şi „cultură“
No Românii stau cel mai bine la capitolele „timp liber“ şi „cultură“

România se află în 2010 pe ultimul loc în topul ţărilor europene unde este cel mai bine de trăit . Potrivit celor mai recente studii, Franţa este cap de listă pentru al cincilea an consecutiv în ierarhia ţărilor  unde oamenii o duc cel mai bine.

Clasamentul „Quality of Life Index", realizat luna aceasta de revista „International Living", are în vedere 194 de ţări din toată lumea şi a fost efectuat pornind de la următoarele criterii: costul vieţii, timp liber şi cultură, economie, mediu, nivel de libertate, sănătate, infrastructură, riscuri şi securitate, climat, informează Agerpres.

VEZI AICI CLASAMENTUL "QUALITY OF LIFE INDEX"

România este cel mai prost clasată dintre toate ţările Uniunii Europene, aflându-se în urma altor ţări din regiune, printre care Bulgaria - penultima dintre ţările UE -, care se află pe locul 44, sau Ungaria, pe poziţia 20.

Clasamentul este condus de Franţa pentru al cincilea an consecutiv. Ţara Cocoşului Galic este urmată de Australia. România şi Moldova au acumulat acelaşi număr de puncte.

Stăm cel mai bine la timpul liber

Potrivit indexului, capitolele la care ţara noastră stă cel mai bine sunt timpul liber şi cultura, mediul, nivelul de libertate şi riscuri şi securitate. În schimb, România stă cel mai prost la categorii precum infrastructură  şi economie.

Raportat la gradul de siguranţă al cetăţeanului, România se află la egalitate cu Botswana, Egipt, Mexic, fiind depăşită de vecina Bulgaria.

La capitolul economie, unde numai Liechtenstein a obţinut scorul maxim, România este surclasată de ţări precum Bhutan sau Trinidad Tobago. Nici la sănătate românii nu stau mai bine, aflându-se undeva pe la mijlocul clasamentului.

Pe de altă parte, ţara noastră se află la egalitate cu Bulgaria când vine vorba de nivelul de libertate, depăşind cu mult Republica Moldova.

Franţa şi Australia sunt urmate în fruntea clasamentului de Elveţia, Germania, Noua Zeelandă, Luxemburg, Statele Unite ale Americii, Belgia, Canada şi Italia, în timp ce Marea Britanie nu ocupă decât poziţia 25.

Codaşele clasamentului din acest an sunt Afganistan, Ciad, Sudan, Yemen şi Somalia, cea din urmă cu 0 puncte la capitolele timp liber, cultură şi libertate.

CRITERII

Studiul „Quality of Life Index" are în vedere 194 de ţări din toată lumea şi a fost efectuat pornind de la următoarele criterii: costul vieţii, timp liber şi cultură, economie, mediu, nivel de libertate, sănătate, infrastructură, riscuri şi securitate, climat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite