România, printre cele mai religioase ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu Gallup realizat în 114 ţări demonstrează că statele cele mai religioase sunt cele care au cel mai scăzut PIB (produsul intern brut) pe cap de locuitor, scrie LiveScience.

Ţara noastră se situează la mijlocul clasamentului, pe locul 58: 84% din români declară că religia joacă un rol important în viaţa lor. Acelaşi procent l-au obţinut şi Irak, Peru, Honduras şi Nicaragua. În 10 ţări, printre care Bangladesh, Nigeria, Indonezia şi Sri Lanka, credinţa este importantă pentru cel puţin 98% din populaţie.

Prin comparaţie, în statele bogate media este de 24% - Canada are 42%, Elveţia, 41%, Franţa, 30%, Marea Britanie, 27%. Excepţie fac Statele Unite, unde, deşi PIB-ul pe cap de locuitor este mare, 65% din cetăţeni se declară religioşi. În Estonia (16%), Rusia (34%) şi Belarus (34%), trei dintre cele mai sărace ţări, guvernul sovietic a restricţionat manifestările religioase zeci de ani până la căderea regimului, în 1991. Restricţii similare au existat şi în Vietnam (30%), cel mai sărac stat din clasament. Printre cel mai puţin credincioşi se numără şi danezii (19%), şi suedezii (17%).

Sociologii au găsit mai multe posibile explicaţii pentru relaţia dintre credinţa în divinitate şi veniturile populaţiei. Una dintre teorii spune că religia are un rol funcţional mai important în cele mai sărace ţări pentru că-i ajută pe locuitori să facă faţă zilnic greutăţilor şi să asigure un venit pentru familiile lor.

Ipoteza este susţinută şi de o analiză anterioară făcută de Gallup, potrivit căreia legătura dintre credinţă şi mulţumirea sufletească este mai puternică în statele sărace decât în cele mai dezvoltate. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite