România, inclusă în programele spaţiale europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a devenit membru al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Documentul de aderare a fost semnat ieri de directorul general al ESA, Jean-Jacques Dordain, şi de preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.

Semnarea acordului permite României să se implice direct în programele spaţiale europene importante, a explicat Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, prezent şi el la eveniment. „Semnarea acordului de aderare la Convenţia de Înfiinţare a ESA reprezintă un pas foarte important pentru România în perioada de 21 de ani de când am schimbat regimul", a mai spus Prunariu. „După patru ani de colaborări cu ESA, după evaluări stricte făcute de specialişti ai ESA, s-a ajuns la concluzia că România are potenţial pentru tehnologia europeană."

Participare la proiecte

Intrarea României în ESA nu înseamnă că un alt român va zbura în curând în spaţiu, pentru că selecţionările în programele spaţiale ale Agenţiei europene, la care România a primit oficial dreptul să participe, se fac o dată la cinci-şase ani. „Acum doi ani, la ultima selecţionare, au fost 8.400 de participanţi din toată Europa şi au fost aleşi doar şase", a adăugat Prunariu. Includerea României în ESA se va concretiza prin participarea institutelor de cercetare din ţară la aplicaţiile spaţiale din programele europene mari cum sunt Galileo, un sistem de navigaţie global-european, sau sistemul de monitorizare globală pentru mediu şi securitate.  România este al 19-lea membru ESA, alături de alte 16 state membre ale Uniunii Europene, Elveţia şi Norvegia. 

“După patru ani de colaborări cu ESA, s-a ajuns la concluzia că România are potenţial pentru tehnologia europeană."
Dumitru Prunariu primul cosmonaut român

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite