Rolul de mamă, tot mai stresant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile care devin mame în ziua de astăzi sunt obligate la eforturi mai mari pentru a-şi creşte copiii decât au fost părinţii lor. Britanicele spun că au timp pentru ele doar 26 de minute pe zi, pentru că trebuie să-şi asume un dublu rol - şi mamă, şi femeie de carieră.

Femeile care au copii în prezent au o viaţă mult mai grea în comparaţie cu cele care-şi creşteau pruncii în anii '70-'80. La această concluzie au ajuns cercetătorii britanici în urma unui studiu comandat de Procter&Gamble, relevă „The Daily Mail". Cercetarea, care a luat în calcul răspunsurile a 1.000 de mame, a arătat că femeile din ziua de astăzi au prea puţin timp liber şi se simt stresate din cauza faptului că trebuie să facă eforturi susţinute pentru a împăca viaţa de familie cu cea profesională.

Peste 80% din mame spun că se simt vinovate că nu petrec suficient de mult timp cu copiii. Totodată, peste o treime afirmă că au mai puţin timp pentru ele decât aveau mamele lor la aceeaşi vârstă - doar trei ore pe săptămână sau 26 de minute pe zi. 64% spun că asta se întâmplă pentru că s-au simţit presate să se întoarcă la serviciu. În acelaşi timp, 29% din femeile care au copii spun că sunt stresate deoarece trebuie să îndeplinească mereu standardul de „mamă perfectă".

Ajutor de pe internet

Studiul a scos la iveală şi faptul că mamele găsesc de mare ajutor reţelele sociale şi site-urile dedicate părinţilor. „Având în vedere presiunea care există asupra lor - să lucreze în «tură dublă»: să fie şi mamă, să aibă şi un serviciu - aceste reţele devin tot mai importante, pentru că le furnizează informaţii necesare şi interlocutori", a explicat Kate Fox de la Centrul de cercetări sociale, care a realizat studiul.

O altă cercetare spune însă că mamele din Marea Britanie care au un serviciu acordă doar 81 de minute pe zi îngrijirii copiilor ca principală activitate. Mamele casnice, pe de altă parte, petrec de două ori mai mult timp cu cei mici  - mai bine de două ore şi jumătate în fiecare zi, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Studiul demonstrează şi că, în ciuda faptului că tot mai multe mame „moderne" au un loc de muncă, responsabilitatea îngrijirii copilului le revine tot lor, chiar şi când soţul nu lucrează.

Un tată care nu are un loc de muncă petrece doar 63 de minute pe zi având grijă de copil - cu 18 minute mai puţin decât o mamă care merge la serviciu. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite