Robotul care caută în gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un model de robot folosit deja în Franţa urmează să intre în funcţiune şi în Marea Britanie pentru a selecta automat gunoiul. O nouă tehnologie promite să facă mai uşoară colectarea selectivă a gunoiului. Robotul Magpie triază toate deşeurile neali­mentare cu ajutorul unor jeturi de aer.

Ultimii ani au însemnat adevărate provocări pentru oameni, nevoiţi să sorteze gunoiul în funcţie de materialul din care este alcătuit. Apariţia continuă a materialelor din care sunt confecţionate lucrurile pe care le folosim a făcut ca procesul de selectare să fie dificil, dacă nu chiar imposibil. Cu o nouă tehnologie, acest proces va fi mult mai facil, gunoiul fiind analizat cu infraroşii şi repartizat mecanic, folosind jeturi de aer.

Cinci tone de deşeuri selectate pe oră

Cu ajutorul noului aparat Magpie, după ce vor fi colectate, materialele plastice, sticla, metalul şi hârtia vor fi tractate pe o bandă imensă, similară cu cea de pe aeroporturi. În timp ce deşeurile sunt transportate pe bandă, un fascicul de raze infraroşii scanează structura lor moleculară şi transmite informaţia „creierului" robotului. În acest fel, aparatul depistează din ce tip de material este alcătuit gunoiul şi contorizează numărul de elemente similare. De exemplu, sticlele de apă din plastic gros vor fi marcate în mod diferit faţă de materialele plastice mixte, utilizate la împachetat. Odată ce Magpie a identificat seria de elemente similare, se activează automat jeturi puternice de aer, care propulsează gunoiul selectat în containerul corespunzător. Totul este făcut robotic, fără sortare manuală, iar deşeurile sunt prelucrate la o rată de cinci tone pe oră.

„Aparatul viitorului"

În curând, robotul va putea fi folosit şi pentru a sorta ambalaje care în acest moment nu pot fi reciclate, cum ar fi paharele de iaurt, cutiile de margarină sau alte mase plastice mixte. Robotul poate fi considerat „aparatul viitorului" pentru că poate fi programat să sorteze orice tip de materiale. „Reciclarea diferitelor materiale plastice a fost mereu o provocare din cauza numeroaselor tipuri introduse tot timpul. Magpie ne va permite să sortăm orice tip de plastic, scăzând astfel şi numărul containerelor de pe stradă în care ar trebui sortat gunoiul", spune Richard Kirk­man, şeful departamentului tehnologic al Veolia Environ­ment Services, cea mai mare companie de gestionare a deşeurilor din Marea Britanie, care a construit robotul Magpie. Resturile de mâncare nu vor putea fi selectate în acest fel.

În prezent, în Franţa există două fabrici în care se foloseşte acest sistem de selectare a deşeurilor, iar a treia fabrică va funcţiona în Marea Britanie, la Padworth, Berkshire, începând cu 1 octombrie. Aceste puncte de lucru nu sunt suficiente însă pentru a avea o planetă mai curată. Specialiştii încurajează folosirea acestui mecanism de selectare a deşeurilor motivând că, dacă se reciclează plastic doar cu 1% mai mult decât în prezent, se reduc emisiile de dioxid de carbon cu 300.000 de tone, echivalentul a 150 de zboruri dus-întors de la Londra la Sydney.

1%
mai mult plastic reciclat reduce emisiile de dioxid de carbon cu 300.000 de tone.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite