Ricşe electrice în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ricşa de trei locuri produsă de olandezi
Ricşa de trei locuri produsă de olandezi

Denumite auto-ricşe, mototaxiuri sau „tuk-tuk“ (cum sunt cunoscute în Asia), „maşinile“ cu trei roţi sunt cele mai răspândite vehicule de pe planetă. De zeci de ani sunt nelipsite de pe şoselele din Asia, America de Sud, Africa sau chiar din Italia şi, mai nou, şi-au croit drum şi spre Olanda, Marea Britanie sau alte ţări europene, scrie gizmag.com.

Datorită motoarelor de capacitate mică pe care le au şi pentru că sunt folosite la deplasări scurte, compania olandeză Tuk Tuk Factory (TTF) a decis în urmă cu câţiva ani să producă auto-ricşe electrice.

TTF nu a putut vinde anterior în Europa auto-ricşele pe benzină din cauză că acestea nu respectau standardele comunitare de mediu, calitate şi de siguranţă. În timp ce alţi producători din Europa şi-au modificat modelele şi le-au trecut pe gaz natural, olandezii s-au hotărât să facă totul de la zero.


„Am pornit de la cea mai mare baterie pe care am putut-o găsi şi am proiectat vehiculul în jurul ei", a declarat proiectantul şef, Dennis Harte.

„O baterie de plumb cu acid de 15 kilowaţi-oră propulsează motorul electric silenţios, care funcţionează fără lubrifianţi. Şasiul a fost conceput pentru a putea transporta uriaşa baterie de 400 de kilograme."

Conform oficialilor companiei, aceasta ar putea asigura autonomia vehiculului pentru o distanţă de 70-80 de kilometri în regimul de consum în oraş. Timpul de încărcare este de 10-12 ore, dar, opţional, este disponibilă şi o baterie de litiu, care se încarcă mai rapid.

Modelele cu trei locuri sau cele pentru transportul de marfă sunt propulsate de un motor de 72 de volţi, cu o viteză maximă de 50 km/oră, în timp ce „limuzina auto-ricşă", care are şase locuri, poate atinge cel mult 32 km/oră. Preţurile auto-ricşelor electrice ar putea varia între 11.000 şi 14.000 de euro, iar pentru conducerea lor va fi obligatoriu permisul de conducere de categoria B.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite