Revelionul nu e complet fără cupa de şampanie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea unei sticle poate fi mai complicată decât în cazul vinului. În magazine puteţi găsi fie vin spumant, la preţuri începând de la circa 25-27 de lei, fie şampanie autentică, franţuzească - la preţuri care merg de la rezonabil la exorbitant.

Există diferenţe mari între diversele tipuri de şampanie. Dacă vă gândiţi că acestea nu ar putea fi detectate decât de un degustător cu experienţă, vă înşelaţi - e un lucru care vă e la îndemână.

Numai şampania produsă în regiunea Champagne din Franţa poate purta acest nume; în restul lumii, denumirea oficială este “vin spumant” (“Cava” în Spania, “Sekt” în Germania).

A doua diferenţă este între şampania non-vintage (amestec din recolte din ani diferiţi) şi cea vintage (din recolta unui singur an, evident mai bună şi mai scumpă).

A treia diferenţă este determinată de cantitatea de zahăr adăugată în procesul de fermentare în sticlă. Astfel, şampania se împarte în Brut Natural (sau Brut Zéro, fără adaos de zahăr), Brut (şampania “standard”), Extra Sec (sau Extra Dry), Sec, Demi-Sec şi Doux (foarte dulce).

În general, şampania este produsă din trei soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier, amestecate în diferite proporţii.

Şampania “Blanc de blancs” este făcută doar din Chardonnay (este mai fină şi mai uşoară, nu neapărat şi mai bună), iar “Blanc des noirs” doar din Pinot Noir şi/sau Pinot Meunier (nu este roşie la culoare, pentru că mustul nu este lăsat să fermenteze împreună cu cojile strugurilor!). În fine, şampania rosé (rară, dar la modă!) este obţinută de regulă dintr-un amestec de Chardonnay şi vin roşu.

Între rezonabil şi exorbitant

Cât priveşte preţurile, în magazinele româneşti puteţi găsi fie vin spumant românesc sau nemţesc, la preţuri începând de la circa 25-27 de lei, fie şampanie autentică, franţuzească - la preţuri care merg de la rezonabil la exorbitant.

“Vom avea la vânzare o sticlă de Dom Pérignon Rosé de 6 litri, care arată ca o operă de artă şi costă 35.000 de euro”, spune Cristian Preotu, proprietarul magazinului Comtesse du Barry din Capitală.

image

Louis Roederer Brut Premier



Brut Premier este şampania cel mai bine vândută a casei Roederer, cel mai mare producător independent din Franţa.

Parfum slab, gust elegant şi armonios de fructe albe. Brut, non-vintage. www.lemanoir.ro, 245 lei.

image

Pol Roger - Blanc de blancs



O şampanie a casei Pol Roger, câştigătoare a trofeului Decanter World Wine Awards 2007 în categoria non-vintage.

Şampania Pol Roger are un excelent raport calitate-preţ. Brut, non-vintage, 1999. www.evinoteca.ro, 275 lei.

image

Ruinart Brut Rosé



Înfiinţată în 1729, casa Ruinart este cel mai vechi producător de şampanie din Franţa.

Culoare mai intensă decât alte rosé-uri, gust fin de fructe de pădure şi frişcă, cu note de vârf minerale. www.lemanoir.ro, 305 lei.

image

Dom Pérignon Vintage 2000



Dom Pérignon este părintele spiritual al tuturor şampaniilor.

Seria vintage este învechită minimum 7 ani. Gust sofisticat, foarte catifelat. Nu e la fel de exclusivistă precum Krug, dar e sensibil mai ieftină. www.evinoteca.ro, 730 lei

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite