Reumatismul, tratat cu alimente "calde"
0>> Ardeiul iute, ceapa, carnea de vită şi usturoiul sunt produse indicate în medicina tradiţională chineză pentru ameliorarea simptomelor bolii . Vremea rece nu reprezintă întotdeauna un
>> Ardeiul iute, ceapa, carnea de vită şi usturoiul sunt produse indicate în medicina tradiţională chineză pentru ameliorarea simptomelor bolii .
Vremea rece nu reprezintă întotdeauna un prilej de bucurie, mai ales pentru reumatici care simt în această perioadă o înrăutăţire vizibilă a simptomelor bolii.
Umezeala pătrunde în oase, durerile reumatismale se înteţesc şi se instalează senzaţia de anchilozare. În această situaţie trebuie să se înceapă un tratament de ameliorare a durerilor prin ceaiuri, o dietă corespunzătoare şi băi calde.
Reumatismul presupune o întreagă gamă de simptome care duc la apariţia durerilor. Această boală, frecvent întâlnită printre persoanele de vârsta a doua şi a treia, afectează încheieturile, muşchii şi ligamentele.
Deşi cauza exactă a apariţiei acestei boli nu este cunoscută, se presupune că infecţiile, factorul genetic şi dezechilibrul hormonal contribuie în mare măsură la declanşarea afecţiunii. Expunerea la umezeală şi frig nu face decât să agraveze durerile.
Artrita, cea mai întâlnită problemă articulară
Sunt numeroase tipuri de reumatism, dintre care cele mai întâlnite sunt artrita, osteo-artrita, guta, spondiloza cervicală şi fibroza. Artrita este printre cele mai întâlnite probleme de geriatrie cu care se confruntă tot mai mulţi oameni. Aceasta este caracterizată de dureri din ce în ce mai severe la nivelul articulaţiilor, în special la nivelul spatelui şi al încheieturilor de la mâini şi picioare.
Netratată din timp, artrita duce la umflarea articulaţiilor şi chiar la deformarea permanentă a zonei în care este localizată. "În medicina tradiţională chineză există principiul de tratare a bolilor care se agravează în contactul cu temperaturile scăzute şi cu umezeala, precum reumatismul, cu alimente care după ce sunt ingerate oferă o senzaţie de căldură în organism", a explicat Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză.
Tratament cu apă de izvor
Potrivit acestuia, printre alimentele indicate persoanelor care suferă de boli reumatice se numără ardeiul iute, usturoiul, ceapa, carnea de vită (deoarece oferă energie caldă) şi ardeiul gras. "În cazurile concrete de inflamaţii articulare există o metodă foarte eficientă de calmare a durerilor: se toarnă timp de două-trei minute un firicel de apă rece de izvor pe zonele dureroase.
Tratamentul trebuie efectuat zilnic timp de 12 zile. Un alt remediu este cel pe bază de bitter suedez. Acesta se aplică sub formă de compresă, timp de două ore, pe articulaţiile unse în prealabil cu alifie de gălbenele", a continuat specialistul.
Regim alimentar pentru reumatici
Potrivit lui Adrian Florea, este important ca pacientul să respecte o perioadă de regim care să înceapă cu trei zile de post negru în care pacientul poate bea numai apă distilată, urmate zece zile de dietă pe bază de grâu încolţit. Dimineaţa se mănâncă o lingură de grâu încolţit, amestecată cu două-trei picături de miere şi câteva picături de zeamă de lămâie.
Se poate consuma şi o salată preparată din frunze de muştar, spanac proaspăt, busuioc, ulei de soia şi o jumătate de linguriţă de susan. La prânz se realizează acelaşi amestec, obţinut însă din zece linguri de grâu încolţit, urmat de o infuzie de iasomie, levănţică şi ghimbir, îndulcit cu zahăr brun. După două ore se poate consuma orice tip de fruct care produce energie caldă: cocos, curmale, păducel, piersici, zmeură sau miez de nucă. Seara se poate bea ceaiul realizat din iasomie, levănţică şi ghimbir, precum şi unul dintre fructele prezentate mai sus.