Reţea meteo pentru prevenirea dezastrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Climatologi din întreaga lume se întâlnesc în această săptămână în Marea Britanie pentru a finaliza planurile pentru un proiect revoluţionar menit să-i ajute să prevină dezastrele naturale.

Scopul lor este să creeze o bază de date internaţională, care să genereze previziuni cu o acurateţe nemaîntâlnită, scrie „The Guardian".

Date mai multe, predicţii mai corecte

Cercetătorii îşi propun să creeze o reţea de staţii meteo care să furnizeze zilnic temperaturile din toate colţurile lumii. În prezent, datele se colectează lunar în Europa şi SUA, iar pentru o mare parte din Africa, zona amazoniană şi Antarctica, nu există informaţii.

De asemenea, climatologii vor să convingă cât mai multe ţări să-şi facă publice informaţiile despre starea vremii şi să convingă ­Google şi Galaxy Zoo (un ­site ai cărui utilizatori clasifică galaxiile) să participe la decodarea datelor meteo.

„A devenit foarte clar că omenirea influenţează clima prin intermediul gazelor cu efect de seră pompate în atmosferă", explică Peter Stott, şeful biroului de monitorizare a climei de la Agenţia Naţională de Meteorologie din Marea Britanie.

„Dar ce nu ştim încă şi trebuie să aflăm este cum vor afecta aceste schimbări o anumită zonă. Trebuie să putem răspunde unor întrebări punctuale -  dacă va întârzia musonul din India, cum se modifică perioadele de secetă din Africa sau dacă Europa va avea valuri de căldură tot mai dese în viitor."

În prezent, predicţiile meteorologilor sunt limitate de cantitatea de informaţii de care dispun. Chiar dacă există peste 6.000 de staţii meteo pe glob care furnizează informaţii despre temperaturi, vânt şi precipitaţii, datele sunt disponibile lunar pentru o zonă restrânsă.

„Trebuie să avem zilnic informaţii despre temperaturi dacă vrem să facem predicţii corecte", explică Peter Thorne de la Institutul pentru Climă şi Sateliţi din Carolina de Nord, SUA.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite