Restanţi la deşeuri şi la parcuri verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suntem codaşi la gestionarea deşeurilor şi la crearea spaţiilor verzi
Suntem codaşi la gestionarea deşeurilor şi la crearea spaţiilor verzi

Raportul despre Starea Mediului din 2009 arată că am rămas în urmă cu toate obiectivele verzi. Suntem codaşi la gestionarea deşeurilor, la crearea spaţiilor verzi şi la punerea în practică a legislaţiei europene pentru mediu.

VEZI AICI RAPORTUL PRIVIND STAREA MEDIULUI ÎN ROMÂNIA

Gestionarea deşeurilor este un capitol sensibil pentru ţara noastră, care nu are un sistem integrat pentru gunoaie. Le strângem, dar apoi nu mai facem nimic pentru a le recupera. Avem 101 gropi de gunoi care nu sunt ecologice şi care trebuie închise până în 2017.

Raportul de la Mediu mai arată că, în prezent, nu sunt în funcţiune incineratoare pentru tratarea termică a deşeurilor solide municipale.

„Compoziţia şi caracteristicile deşeurilor menajere din România, adică umiditate de circa 50% şi putere calorică mai mică de 8.400 kJ/kg, precum şi costurile mai ridicate ale acestei metode de eliminare a deşeurilor menajere nu permit incinerarea la această dată", se arată în sinteza pentru 2009.

Vom arde deşeurile după 2016

Pe de altă parte, România are un plan naţional de gestionare a deşeurilor care prevede că incinerarea gunoaielor municipale va deveni fezabilă în ţara noastră, din punct de vedere economic şi social, numai după anul 2016.

„Un alt capitol la care România a rămas în urmă sunt spaţiile verzi. „În România, deşi s-au făcut eforturi în ultimii ani şi legislaţia este pusă în acord cu legislaţia europeană, noi mai avem multe de făcut! Sunt mai multe domenii în care avem restanţe: la împăduriri, la spaţiile verzi,  la desfiinţarea siturilor contaminate, la integrarea deşeurilor", a arătat Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.

Fără spaţii verzi în multe Oraşe Mari

Ministrul a spus că legislaţia europeană pe care România a adoptat-o ne obligă să avem 20 de mp de spaţiu verde pe cap de locuitor până la sfârşitul anului 2010, dar în multe localităţi sunt mari probleme.

Actul normativ prevede ca, până la 31 decembrie 2013, spaţiul verde pentru fiecare locuitor în parte să crească până la 25 de mp. Ministrul Mediului a mai spus că instituţia pe care o gestionează a alocat 450 de milioane de lei pentru înfiinţarea a 600 de parcuri până la sfârşitul anului viitor.

Puţine sunt oraşele care au spaţii verzi ca la carte: Hunedoara - 17,38 metri pătraţi, Geoagiu, Hunedoara - 19 metri pătraţi de spaţiu verde. Oraşele codaşe la spaţii verzi sunt: Constanţa- 1,97 metri pătraţi/ locuitor, Galaţi - 2,5 metri pătraţi/locuitor.

"Sunt mai multe domenii în care avem restanţe: la împăduriri, la spaţiile verzi, la desfiinţarea siturilor contaminate, la integrarea deşeurilor."
Laszlo Borbely
ministrul Mediului
şi Pădurilor


Europa a făcut progrese

Raportul privind România a fost lansat în acelaşi timp cu cel european privind starea mediului. Mircea Duţu, rectorul Universitaţii Ecologice, a spus că raportul românesc este făcut după un alt tipic decât cel european.

„Concluzia raportului european este pozitivă, dar prudentă. Este pozitivă pentru că starea mediului la nivel european a cunoscut îmbunătăţiri, numai că trebuie să fim atenţi la încheierea sintezei: dacă nu vom lua în seamă provocările pe care le implică protecţia mediului, atunci, acest lucru va avea consecinţe grave în Europa", a spus Mircea Duţu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite