Renunţarea la fumat scade nivelul de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumătorii spun că au nevoie de ţigări pentru a se calma, dar, potrivit unui studiu recent, nivelul de stres cronic scade dacă persoana renunţă la acest obicei.

„Fumătorii văd adesea în ţigări un mijloc prin care fac faţă situaţiilor tensionate, iar cei care se lasă de ţigări revin la acest viciu, crezând că îi ajută să treacă mai bine peste un eveniment stresant din viaţa lor", declară pentru Reuters cercetătorul Peter Hajek, de la clinica Barts şi Şcoala de Medicină şi Stomatologie din Londra.

Împreună cu echipa sa, el a analizat 469 de fumători care au încercat să renunţe la fumat după ce fuseseră internaţi pentru boli de inimă. Cei mai mulţi, 85%, au pornit de la ideea că fumatul îi ajută într-o oarecare măsură să facă faţă stresului, iar jumătate dintre aceştia spuneau că obiceiul „îi ajută foarte mult".

Un an mai târziu, rezultatele au arătat că 41% din ei nu s-au reapucat de fumat şi au raportat o diminuare cu 20% a nivelului de stres. Cei care n-au putut să stea departe de ţigări nu au remarcat vreo schimbare în acest sens.

Cercetătorii spun că dependenţa de ţigări este în sine o sursă cronică de stres. „Când un fumător nu poate să-şi aprindă o ţigară devine nervos. Crede că fumatul îl scapă de stres", susţine Hajek, care spune că 20 de ţigări pe zi înseamnă 20 de „porţii" de stres în plus, trăite pe măsură ce scade nivelul de nicotină din organism.

„După ce renunţă la viciu, un fumător va avea cu 20 de perioade de stres în minus", conchide Hajek. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite