Remedii vegetale recunoscute - gemofitoterapia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne apropiem de sezonul mugurilor. Studiate "cu lupa" de fitoterapeuţi de-a lungul deceniilor, aceste remedii vegetale sunt recomandate frecvent în prevenirea sau în combaterea unor boli. Drumul

Ne apropiem de sezonul mugurilor. Studiate "cu lupa" de fitoterapeuţi de-a lungul deceniilor, aceste remedii vegetale sunt recomandate frecvent în prevenirea sau în combaterea unor boli. Drumul acestor tratamente tradiţionale de la "Puterea celor simple" - cum se numeau, odinioară, în popor terapiile bazate pe plante şi până la gemofitoterapie (sau gemoterapie) -, adică folosirea mugurilor şi a mlădiţelor tinere în combaterea diferitelor afecţiuni, a fost parcurs cu rigoare şi de nutriţionişti, secole de-a rândul. Terapiile pe bază de muguri, sub formă de infuzii, macerate, decocturi, tincturi şi sucuri proaspete sunt în mare vogă pentru rezultatele deosebite înregistrate în diferite afecţiuni, începând cu degerături şi tuberculoză până la reumatism, tulburări circulatorii, ulcere şi echilibrul sistemului nervos. Sigur, o plimbare prin pădure, în căutarea mugurilor, are şi un extraordinar efect deconectant. Ce să culegem?

Muguri de brad alb. Foarte bogaţi în uleiuri eterice, tanin, răşină şi vitamina C, preparatele din aceşti muguri (infuzia, tinctura, maceratul în alcool sau, şi mai bine, siropul) şi-au căpătat renumele pentru efectul lor în cazul unui sistem imunitar slăbit, în reumatism şi în diverse afecţiuni ale aparatului respirator. Cine doreşte să-şi facă provizii pentru iarnă poate să le păstreze şi în congelator. Iată o reţetă foarte simplă care poate fi preparată în casă: Avem nevoie de un borcan de sticlă de minimum cinci kg, de miere şi zahăr. Vom aşeza mugurii în straturi alternative - cu miere sau zahăr. Vom închide foarte bine borcanul pe care-l aşezăm lângă o sursă de căldură, de preferinţă la soare, timp de 10 zile. În a 11-a zi vom strecura siropul pe care-l punem la fiert - pentru trei-patru clocote.

Mugurii de tei reprezintă un minunat remediu împotriva stresului şi în stările de mare nelinişte! Mugurii aceştia se pot prepara ca şi cei din reţeta precedentă. Mai mult, ei pot fi adăugaţi şi în salatele de legume şi fructe.

Mugurii de mur favorizează digestia. Efectul lor asupra spasmelor intestinale şi urinare este recunoscut din vremuri îndepărtate. Cercetările fitoterapeuţilor au scos la iveală şi alte efecte asupra sănătăţii - ca dezinfectanţi şi antibacterieni severi. Până la următoarea recoltă este firesc să păstrăm o rezervă, în congelator.

Mugurii de pin sunt recomandaţi de fitoterapeuţi în insomnii, nevroze, afecţiuni pulmonare, impotenţă şi rahitism. Folosiţi sub formă de infuzie sau tinctură, aceşti muguri reprezintă un remediu sigur în combaterea răcelilor şi a virozelor. În privinţa mugurilor de coacăz negru putem spune că aceştia nu au rivali în regnul vegetal, în combaterea diverselor tipuri de alergii, dar şi în creşterea imunităţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite