Relaxare musculară după o zi de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Detensionarea progresivă este eficientă chiar dacă organismul este supus unui stres continuu. Relaxarea musculară este primul pas către îndepărtarea tensiunii acumulate după o zi

>> Detensionarea progresivă este eficientă chiar dacă organismul este supus unui stres continuu.

Relaxarea musculară este primul pas către îndepărtarea tensiunii acumulate după o zi obositoare la serviciu. Există nenumărate metode de detensionare, însă fiecare dintre acestea are alte proprietăţi şi efecte, în funcţie de persoana care le experimentează.

Tehnica de relaxare progresivă Jacobson, elaborată de dr. Edmund Jacobson acum aproape 90 de ani, implică încordarea urmată de relaxarea totală a anumitor grupe de muşchi. Scopul acestei tehnici este de îndepărtare a tensiunii din organism.

Tehnica este compusă din două etape. În prima fază, se contractă şi se relaxează alternativ o grupă de muşchi (de la nivelul braţelor, picioarelor, abdomenului, spatelui, cefei sau gâtului). Scopul acestei etape este de îmbunătăţire a simţului muscular. În a doua fază se extinde activitatea la zone musculare din ce în ce mai mari, până când se ajunge, treptat, la relaxarea întregului corp.

Rezultate după două săptămâni

Tehnica de detensionare progresivă trebuie practicată regulat, la început sub supravegherea unui terapeut. După câteva săptămâni de antrenament, pacientul poate ajunge într-o etapă în care constată şi reuşeşte să controleze tensiunile musculare. Metoda poate fi aplicată din poziţia culcat pe spate cu o pernă sub cap sau stând pe un scaun.

Dacă alegeţi cea de-a doua poziţie, trebuie să staţi într-un scaun confortabil, cu spatele şi umerii drepţi, gleznele unite şi mâinile rezemate pe genunchi. În cazul primei poziţii, întindeţi-vă pe o saltea, cu corpul drept, mâinile întinse pe lângă corp şi picioarele unite.

Pentru început, specialiştii recomandă să se aplice tehnica din poziţia "stând pe scaun", deoarece nu veţi rămâne cu o senzaţie de toropeală, iar mişcările vor fi realizate mult mai bine. Beneficiile practicării acestei metode de relaxare progresivă sunt, printre altele: eliminarea tensiunii de la nivelul muşchilor corpului, instalarea unei stări generale de calm, creşterea energiei, obţinerea unui somn liniştit şi odihnitor.

Sfaturi de aplicare a metodei


Nu trebuie să încercaţi metoda de relaxare progresivă imediat după ce aţi mâncat. Este bine să aşteptaţi cel puţin o oră, altfel procesul digestiv va interfera cu efortul depus în timpul realizării tehnicii. O mică gustare este permisă.

Nu practicaţi această metodă în locuri unde puteţi fi cu uşurinţă întrerupţi. Retrageţi-vă timp de 15 minute într-un loc liniştit, cu iluminare slabă şi începeţi exerciţiul. În cazul în care sunteţi întrerupţi, este bine să începeţi din nou exerciţiul.
Nu vă forţaţi muşchii să se relaxeze şi nu implicaţi în acest exerciţiu muşchi în care resimţiţi dureri cronice.
Acordaţi o atenţie deosebită muşchilor care sunt în mod evident mai încordaţi. Puteţi realiza acest lucru reîntorcându-vă la aceştia după ce aţi relaxat altă grupă de muşchi.

Relaxaţi-vă şi închideţi ochii. În acest fel, veţi putea să vă concentraţi mai bine asupra senzaţiilor resimţite la nivelul organismului.
Practicaţi această metodă de relaxare în mod regulat. Realizată zilnic, tehnica induce o stare constantă de bine. În momentul în care aţi ajuns să practicaţi zilnic această metodă, veţi fi capabili să vă relaxaţi rapid chiar dacă sunteţi supuşi unui stres continuu.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite