Reguli din economie pentru căsnicie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă teorie susţine că folosirea unor noţiuni economice în viaţa de familie asigură un mariaj fericit şi solid. În loc să te bazezi pe intuiţie, tratează-ţi căsnicia ca pe o afacere. Acesta este sfatul dat de două autoare din SUA, care au lansat recent o carte pe această temă.

Jurnalistele Paula Szuchman şi Jenny Anderson susţin că poţi să-ţi foloseşti resursele limitate - timpul, energia, banii şi libidoul - ca instrumente pentru a-ţi face căsnicia fericită, scrie cotidianul „The Daily Mail".

Diviziunea muncii. Unul dintre primele lucruri la care companiile se gândesc când fac planuri în vederea atingerii unor obiective este diviziunea muncii. Dar într-un mariaj treburile gospodăreşti nu sunt împărţite într-un mod similar. Ca urmare, izbucnesc certuri pe această temă. Nici cei care cred că sarcinile trebuie împărţite în mod egal nu au dreptate, susţin autoarele cărţii „Spousonomics". Fiecare trebuie să-şi asume sarcini pe care le poate duce la îndeplinire eficient.

Aversiunea faţă de a pier­­de. Economiştii au constatat că fiecare om are tendinţa de a-şi supraevalua bunurile şi de a le subevalua pe ale altora. Într-o căsnicie trebuie să înveţi să laşi de la tine, nu să încerci mereu să ai ultimul cuvânt. Sfatul autoarelor: când ceva te supără, aşteaptă 24 de ore înainte să începi să te cerţi cu partenerul de viaţă.

Cererea şi oferta. Dacă un lucru e prea scump, eşti mai puţin interesat, spun economiştii. Pentru multe cupluri, viaţa intimă este prea „costisitoare" - pierzi 15 minute în care ai putea dormi sau ai putea să-ţi verifici e-mailurile. În acest context, nu se evaluează corect „costul sexului". Exemplu: partenerul vrea să facă amor, tu nu ai chef. În termeni economici, se poate vorbi de o decizie greşită. „Dacă scazi costul sexului, cantitatea va creşte automat", explică autoarele.

Planificarea. Termenul folosit de economişti pentru o decizie pe care o luăm azi şi care va avea efect în viitor poate fi aplicat şi în cazul unei căsnicii. Mariajul este un angajament pe termen lung. Astfel că, dacă partenerul de viaţă se plânge că lucrezi mereu până târziu, planifică-ţi programul pe termen lung de aşa natură încât să îmbunătăţeşti situaţia.

Teoria jocului.
Folosită pentru a analiza cum reacţionează oamenii şi companiile în situaţii în care trebuie luată o decizie importantă, strategia poate fi utilizată într-un mariaj pentru a îmbunătăţi rezultatele pe termen lung. Szuchman şi Anderson spun că fiecare trebuie să înveţe din experienţele avute şi să încerce să se pună în situaţia partenerului de viaţă. Autoarele susţin că nu e nimic rău în a adopta o strategie pentru ca mariajul să fie un succes, chiar dacă unii cred că abordarea este prea pragmatică.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite