Regimul, medicament pentru menopauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru orice femeie, menopauza este o etapă a vieţii care poate fi parcursă fără probleme dacă este însoţită de un regim alimentar corect. În afară de soia, uleiurile vegetale,

Pentru orice femeie, menopauza este o etapă a vieţii care poate fi parcursă fără probleme dacă este însoţită de un regim alimentar corect. În afară de soia, uleiurile vegetale, roşiile, nucile şi alte câteva alimente sunt aliaţi preţioşi pentru femeile afectate de schimbările hormonale din organism.

Rezultatele studiilor efectuate de dr. Robert London, de la Universitatea americană John Hopkins University School of Medicine, din Baltimore, au arătat că un regim alimentar care conţine anumite produse reduce în mod substanţial simptomele neplăcute ale menopauzei.

Printre acestea, cerealele, drojdia de bere şi varza crudă se numără printre cele mai importante alimente indicate la menopauză. Sunt importante deoarece conţin cantităţi mari de vitamina B6 (piridoxina), care regenerează globulele roşii ale sângelui şi furnizează cantităţi mari de energie organismului, necesare în această perioadă.

Legumele uscate, nucile, alunele, smochinele, merele şi porumbul conţin cantităţi mari de magneziu, care intervine în menţinerea solidităţii oaselor, a tonusului muscular, dar şi în generarea de energie la nivel celular.

Soia, leacul antibufeuri

Uleiurile vegetale (în special uleiul de floarea-soarelui şi uleiul de măsline), soia, roşiile conţin vitamina E, care protejează celulele şi ţesuturile împotriva îmbătrânirii provocate de acţiunea oxidativă a radicalilor liberi. Specialiştii au observat că suplimentarea aportului zilnic de vitamina E, în cazul femeilor aflate la menopauză, scade cu 33 la sută simptomele dureroase, a anxietăţii cu 38 la sută şi a depresiei cu 27 la sută.
Soia şi alimentele preparate din soia, brocoli, lintea şi fasolea conţin fitoestrogeni (estrogeni de provenienţă vegetală), substanţe asemănătoare cu hormonii feminini şi care se pare că au un rol benefic în combaterea bufeurilor din perioada menopauzei.

Cercetările au demonstrat de altfel că femeile din Japonia, a căror dietă conţine cantităţi mari de soia, suferă mai puţin de clasicele manifestări ale menopauzei.

Nutriţioniştii americani, coordonaţi de dr. Linda Tsai, medic la Rochester General Hospital, din New York, au demonstrat faptul că femeile care consumă în mod regulat preparate din soia au o frecvenţă şi intensitate scăzute a senzaţiilor de "fierbinţeală" (bufeuri) - cea mai frecventă şi neplăcută manifestare a menopauzei. Fitoestrogenii din soia acţionează similar cu estrogenul uman.

Dr. Linda Tsai recomandă femeilor să consume zilnic aproximativ 20 de grame de soia - un pahar cu lapte de soia şi jumătate de ceaşcă de tofu. Această cantitate ar trebui să fie suficientă pentru a "stinge" valurile de căldură.

În plus, este bine să evitaţi cofeina, alcoolul, condimentele iuţi sau ciocolata, ca şi servirea unor mâncăruri fierbinţi, fiindcă toate acestea agravează senzaţiile asociate menopauzei. Consumarea unor cantităţi mici de mâncare, de mai multe ori pe zi, este de asemenea folositoare.

Scăderea brutală a sintezei de estrogeni, la menopauză, provoacă scăderea fixării calciului în oase care astfel se rarefiază şi se fragilizează. Pentru a împiedica oasele să se micşoreze odată cu apariţia menopauzei, femeile trebuie să suplimenteze cantitatea de lactate consumate. Zilnic, o femeie are nevoie de aproximativ 1.200 miligrame de calciu, ceea ce înseamnă cel puţin patru mese cu produse bogate în calciu zilnic.

Spre exemplu, o jumătate de pahar mare cu lapte (aproximativ150 de mililitri) conţine între 150 şi 200 miligrame de calciu. Suplimentele care conţin şi vitamina D ajută organismul să absoarbă mai bine calciul. Peştele şi untura de peşte, ouăle şi ficatul de vită sau de porc conţin vitamina D, care favorizează absorbţia acestui mineral, dar şi a fosforului, contribuind astfel la consolidarea oaselor şi la combaterea osteoporozei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite