Regim de detoxifiere după sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Dietele au la bază în principal alimente, dar şi băuturi organice . Sărbătorile reprezintă perioada exceselor culinare, un moment în care nu se mai ţine cont de orele de masă sau de

>> Dietele au la bază în principal alimente, dar şi băuturi organice .

Sărbătorile reprezintă perioada exceselor culinare, un moment în care nu se mai ţine cont de orele de masă sau de principiul unei diete echilibrate. Din acest motiv, nutriţioniştii ne sfătuiesc să apelăm la o dietă de detoxifiere a organismului, care ne va ajuta să evităm apariţia unor indigestii sau a altor afecţiuni cauzate de abundenţa mâncărurilor consumate.

Dietele de detoxifiere sunt indicate după ce trece perioada sărbătorilor. Ele au un efect de curăţare a organismului prin îndepărtarea toxinelor şi a chimicalelor acumulate.

Ideea pe care se bazează o dietă eficientă este cea a consumării unor alimente naturale, care ajută la buna funcţionare a rinichilor şi ficatului.

Toate dietele de detoxifiere cuprind alimente şi băuturi organice (fără pesticide sau chimicale), seminţe, nuci şi cereale, un amestec de legume şi fructe, doi litri de apă pe zi şi anumite ierburi care ajută în procesul de curăţare a corpului.

Printre produsele care trebuie evitate pe toată perioada dietei se numără: alcoolul, cofeina, tutunul, medicamentele, anumite suplimente (din cauza cantităţii de aditivi conţinute), laptele, ouăle, caşcavalul, produsele de patiserie, maioneza, murăturile, sarea, băuturile acidulate şi produsele procesate (carnea roşie, cârnaţii, burgerii).


Fără sare şi conservanţi


Nutriţioniştii afirmă că nu trebuie urmată o dietă extremă, care să excludă aproape orice aliment, cu excepţia anumitor fructe şi legume. Dieteticianul britanic Juliette Kellow consideră că un plan sănătos de detoxifiere poate fi urmat timp de o săptămână, fără a fi necesară o dietă drastică. Alimentele pe care aceasta ne propune să le includem în plan sunt: fructele - proaspete, congelate, uscate sau la cutie. Dintre acestea amintim: merele, bananele, perele, portocalele, nectarinele, caisele, pepenele, kiwi, mango şi fructele de pădure.

Sucul de fructe este şi el bine-venit, atât timp cât este natural şi fără îndulcitori. Legumele respectă aceeaşi indicaţie ca şi fructele, astfel că nu contează felul în care sunt depozitate atât timp cât nu au sare adăugată sau conservanţi. Dieta include şi morcovii, ciupercile, porumbul, broccoli, conopida, salata, roşiile, castraveţii şi ceapa.

Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm şi fasole, linte, orez brun şi orice tip de cartofi. Peştele proaspăt nu este exclus, fie că este vorba despre calcan, cod, somon, macrou, tuna, homar sau crab. Chiar şi peştele la conservă este potrivit, atâta timp cât este în apă şi nu în ulei sau sos. Gustările pot include alune, nuci, floricele de porumb sau seminţe nesărate, dar şi iaurt natural.

Nutriţioniştii propun un posibil meniu:

1 Micul dejun
Fructe proaspete: portocale, kiwi, ananas, mere sau grapefruit. Acestea pot fi amestecate astfel încât să se obţină un suc hrănitor. Nu este suficient să amestecaţi o portocală şi un măr, deoarece organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a funcţiona corect. Fructele pot fi amestecate cu iaurt, pentru a beneficia de o alimentaţie mai consistentă.

2 Prânzul
Puteţi mânca o supă de legume sau de fasole. Continuaţi cu peşte la conservă sau la grătar, cartofi fierţi şi salată verde. Pentru a face masa mai consistentă, puteţi mânca şi struguri, pere, banane, mango sau un pumn de stafide. Gustarea dintre masa de prânz şi cea de seară constă într-un pahar cu suc de morcovi.

3 Cina
Fierbeţi mai multe legume cu usturoi şi ghimbir, adăugaţi puţin ulei de măsline şi serviţi-le alături de orez brun. O alternativă este somonul la cuptor cu legume fierte şi cartofi. Puteţi consuma, de asemenea, şi salate făcute din varză, morcovi, ţelină, castraveţi şi ardei gras.
Gustările dintre mesele principale pot fi formate din salate de fructe, iaurt cu miere sau floricele de porumb nesărate.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite