Răul de maşină, prevenit prin evitarea exceselor alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii ne recomandă să evităm băuturile dulci şi laptele înainte de a pleca în călătorie cu maşina Din dorinţa de a ajunge mai repede la destinaţiile de vacanţă, mulţi

Specialiştii ne recomandă să evităm băuturile dulci şi laptele înainte de a pleca în călătorie cu maşina

Din dorinţa de a ajunge mai repede la destinaţiile de vacanţă, mulţi şoferi uită de popasurile pe care ar trebui să le facă. Opririle dese, pe lângă faptul că le oferă şoferilor prilejul de a se bucura şi ei de peisajele mirifice pe care le tranzitează, reprezintă un plus de relaxare. Specialiştii spun că, din cauza concentrării şi a grabei, energia şoferilor se "topeşte" repede la volan. Din cauza alimentaţiei, unii din aceştia ajung chiar să sufere de rău de maşină.

Dacă mâine plecaţi în concediu şi sunteţi nevoiţi să conduceţi pe distanţe lungi, trebuie să ţineţi cont de câteva recomandări. Cu o seară înaintea plecării trebuie să vă culcaţi devreme. A doua zi, dimineaţă, mâncaţi ceva uşor, dar revigorant: brânzeturi, ouă de prepeliţă, cereale cu iaurt.

Uitaţi de cafea şi înlocuiţi-o cu suc de fructe. Nu plecaţi la drum fără o rezervă de apă în maşină, de preferinţă apă cu lămâie. În funcţie de distanţa pe care o aveţi de parcurs, încercaţi să vă programaţi mai multe popasuri, fiecare la un interval de două ore. În aceste momente de relaxare (de 15-20 de minute), şoferul va servi o gustare energizantă. Sunt recomandate alimentele care să se digere uşor, fără a fi consumatoare de energie. În niciun caz nu trebuie consumate alimente care aduc somnul.

Alimentele perisabile , în lada frigorifică

Gustarea trebuie să fie compusă din fructe, caşcaval, batoane din cereale cu propolis sau miere, sucuri de citrice sau de fructe şi legume, apă plată etc. Păstraţi alimentele perisabile într-o ladă frigorifică (mezeluri, ouă, brânzeturi fermentate, unt sau margarină). Pentru popasuri sunt ideale locurile liniştite, departe de şoselele prăfuite. Dacă se parcurg distanţe mari, şoferii trebuie să se informeze asupra zonelor care le-ar putea oferi alimente cu specific gastronomic.

Sfaturi utile:

-Masa se serveşte cu cel puţin 90 de minute înainte de a pleca la drum

-Se evită consumul băuturilor acide şi al laptelui - mai ales pe vreme de caniculară

-În cazul şoferilor, este interzis excesul alimentar înainte de a porni la drum, deoarece există riscul apariţiei indigestiilor alimentare sau a somnolenţei. Nici cealaltă extremă (să călătorească nemâncat) nu este indicată

-Potrivit dr. Eugen Giurgiu, specialist în biochimie, pentru ca drumeţiile de vacanţă să fie plăcute şi relaxante nu trebuie să ne abatem de la regimul nostru de viaţă, alunecând pe panta exceselor. Concediile trebuie să ne reîncarce bateriile, şi nu să ne streseze mai mult decât în perioada de activitate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite