Ratonul, „inamic public“ în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Mediului din Spania a realizat o listă exhaustivă a speciilor non-native de plante şi animale considerate un pericol pentru ecosistem şi care vor fi controlate sau eradicate, potrivit „The Daily Telegraph“.

Inventarul celor 168 de „invadatori" aduşi intenţionat sau accidental în Peninsula Iberică include ratonul şi nurca, animale crescute în ferme pentru blană în America, dar care au reuşit să ajungă în Spania şi s-au înmulţit necontrolat.

Alte specii au fost introduse intenţionat în ţară, dar sunt considerate acum o ameninţare pentru habitat, cum sunt anumite varietăţi de midii şi de raci, care afectează producţia agricolă. Raţa cu obrazul alb, adusă în Europa ca specie ornamentală, este una dintre cele mai blamate, pentru că se împerechează cu speciile native de raţe pe cale de dispariţie.

Impact negativ asupra omului

În afara impactului asupra biodiversităţii şi agriculturii, unele specii pot afecta chiar şi sănătatea umană. Ţânţarul-tigru din Asia, care poate infecta oamenii cu febra galbenă, febra hemoragică sau febra Chikunguny, a invadat, în ultimele decenii, mai multe ţări europene, pe fondul transportului internaţional tot mai intens.

Există, de asemenea, şi specii de plante care sufocă dunele de nisip din sudul Spaniei şi înfundă cursul apelor. Nu toate plantele şi animalele străine sunt însă considerate o ameninţare. Proiectul guvernamental include şi măsuri care să protejeze unele specii de oi şi de peşti, considerate benefice mediului.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite