Ramele digitale cuceresc lumea fotografiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amintirile se păstrează mai bine şi sunt mai frumoase atunci când se succed pe un ecran animat de culori vii. Tinerii au trecut la rame foto de ultimă generaţie pentru că aşa îşi pot admira fotografiile fără a le mai printa. Tradiţionaliştii preferă încă ramele din lemn şi hârtia fotografică.

Numărul celor care au început să-şi umple rafturile din casă cu rame foto digitale este din ce în ce mai mare.

Pasionaţii de fotografii recunosc avantajele acestei tehnologii: ramele foto au o memorie externă sau internă ce poate stoca sute de foto­grafii.

Pozele se pot succeda cu viteze reglabile, iar imaginile nu mai trebuie printate. Se pot transfera direct din memoria camerei foto. Răzvan Grigore este pasionat de fotografie. Are acasă zeci de albume foto şi sute de rame. De doi ani a trecut la cele digitale.

 „Efectul nu este acelaşi ca al pozelor pe hârtie, însă capacitatea de stocare este mult mai mare. Le-am făcut cadou mai multor prieteni rame foto digitale cu imagini realizate de mine”, povesteşte tânărul de 26 de ani. Preţul unei rame foto digitale variază între 50 şi 200 de euro.

Cum alegi

Când te hotărăşti să-ţi cumperi o ramă foto digitală, trebuie să ţii cont de mai multe lucruri: de dimensiunea ecranului, de rezoluţie, de design, de existenţa unei telecomenzi, dar şi de conexiunea Wi-Fi. Sunt puţine ramele digitale dotate cu o astfel de conexiune.

Opţiunea permite utilizatorului să trimită wireless poze către ramă şi chiar să trimită pe e-mail pozele stocate în memoria acesteia. În privinţa dimensiunii ecranului, aceasta variază de la 7 la peste 10 inchi. Cu cât ecranul este mai mare, cu atât imaginea va fi mai bine definită, însă este nevoie şi de o rezoluţie bună. Un alt element care trebuie avut în vedere este capacitatea de stocare.

Cele mai multe rame stochează peste 100 de fotografii, dar este de preferat să aibă ieşire USB pentru ca imaginile să fie mai uşor de transferat. Totuşi, trebuie să vă asiguraţi că rama foto are şi o memorie internă. În acest caz nu mai este nevoie de un card de memorie. Cele mai cumpărate modele sunt în prezent, cele cu multe funcţii, cu un aspect deosebit (glossy) şi care au un raport bun calitate-preţ, cred reprezentanţii Flamingo.

Vânzări pe val

Vânzările de rame foto digitale au crescut în ultimii doi ani cu peste 200%, spun retailerii români. Cei care preferă astfel de rame sunt tinerii, în pas cu tehnologia.

„Tinerii care ascultă muzică la iPod şi călătoresc doar cu camera foto în rucsac şi-au luat deja asfel de rame foto”, cred specialiştii în tehnologie, citaţi de presa internaţională. Potrivit cercetărilor de piaţa, în Statele Unite, în 2006, au fost vândute peste 1,7 milioane de rame foto digitale, cu 400% mai mult decât în anul anterior.

În România, creşteri mari pe acest segment s-au înregistrat anul trecut, mai ales în lunile de iarnă. „Piaţa ramelor foto digitale s-a dezvoltat spectaculos, dar acest segment este încă slab reprezentat în România ”, ne-a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International, care a estimat o creştere cu 250% a vânzărilor în ultimii doi ani.

Mulţi tineri au cumpărat rame foto digitale pentru a le face cadou de Crăciun, iar reprezentanţii retailerilor spun că în această perioadă au făcut reduceri la aceste produse tocmai pentru că ar putea fi cumpărate foarte multe de Ziua Îndrăgostiţilor. 

Ramele clasice, încă la modă dacă sunt originale

Chiar dacă tehnologia a preluat supremaţia, producătorii de rame foto clasice nu au de ce să se plângă. Cele tradiţionale din lemn se caută încă. Totuşi, pasionaţii de rame retro au început să le folosească ca obiect de decor.

„Clienţii cumpără de obicei rame originale – colorate sau cu aplicaţii. Şi în privinţa albumelor foto preferinţele s-au diversificat”, spune Irina Matei, reprezentanta unui Photo Center din Capitală. Aceasta spune că numărul clienţilor care cer rame foto a scăzut puţin în ultima vreme, dar sunt încă mulţi cei care pun preţ pe „fotografiile adevărate”, pe hârtie.

Pictate manual

Ultima modă în materie de rame foto sunt cele unicat, făcute manual. Pictate în culorile anotimpurilor, cu aplicaţii din scoici sau flori uscate, acestea sunt pe gustul tinerilor care vor să-şi transforme amintirile în obiecte de design interior. Preţul acestor rame nu este mare – între 20 şi 70 de lei. Multe dintre ele sunt scoase la licitaţie pe site-uri specializate, însă nu se obţin preţuri mari.

image


Ramele cu flori aplicate sunt preferatele tinerelor

Ramele-unicat sunt făcute de obicei din lemn, dar există şi rame din sfoară împletită sau din bambus. O ramă din bambus legată cu sfoară împletită manual costă 50 de lei şi poate fi cumpărată împreună cu alte obiecte din aceeaşi colecţie: suporturi de pahare şi album foto. Alte tipuri de rame căutate sunt cele duble sau cele mari împărţite în mai multe rame mai mici, tocmai pentru că putem posta mai multe fotografii în ele.

Dezavantajul acestor rame este că nu pot expune mai multe poze, decât dacă sunt schimbate periodic. În plus, pozele trebuie să fie printate. 

Modern: funcţii diverse, cu accesorii sau fără

image

Rama Foto Digitală Sony. Ecran de 7 inchi şi memoria internă de 256 Mb (până la 500 de fotografii), funcţii de reglare automată şi redimensionare a documentelor mari. Preţ: 543 lei.

image


Rama Foto Digitală Expert Digital. Ecran de 7 inchi şi rezoluţie de 480x234 pixeli. Accesoriile cu care poate fi cumpărată: adaptor, cablu de ieşire AV şi telecomandă. Preţ: 227 lei.

image


Rama Foto Digitală Philips. Ecran de 10 inchi, o rezoluţie de 800x4800 pixeli şi o memorie încorporată de 128Mb. Format acceptat: Jpeg până la 10Mb /20 megpixeli. Preţ: 742 lei.

Clasic: stilul retro are preţul său

image


Ramă foto rotitoare. Concurează cu ramele digitale pentru că are un suport care susţine câteva zeci de fotografii. Mărime: 10x15 cm, dimensiunile ramei -  17,4x16,5x5,2 cm. Preţ: 20 lei.

image


Ramă foto cu cristale Swarovski. Dimensiune de 10,7 x 15,7 cm, pentru fotografii de 10x15 cm. Placată cu cristale Swarovski, disponibilă la magazinul online al mărcii. Preţ: 1.260 lei.

image


Rama metalică dublă. Mărimea fotografiilor ce pot fi postate în această ramă este de 6x9 cm. Are picior de susţinere pentru a putea fi pusă pe noptieră sau pe birou. Preţ: 16 lei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite