VIDEO Rachete turistice făcute de amatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danezii lansează o navetă spaţială pentru pasageri, construită din sponsorizări. Inventatorii, Kristian von Bengtson şi Peter Madsen, spun că, dacă testul programat în 30 august va fi un succes, vor repeta zborul cu un pasager la bord.

Cei doi suedezi lucrează la proiectul spaţial din 2004 şi au reuşit să-l finanţeze singuri, fără fonduri de la stat, scrie „The Daily Mail". Peter Madsen speră să fie primul care testează capsula botezată Tycho Brahe, în care încape o singură persoană, dacă lansarea de la finalul lunii, de pe un submarin din Marea Baltică, va fi reuşită.

„Lucrăm la capacitate maximă pentru a realiza o serie de vehicule spaţiale pentru zboruri suborbitale - menite să deschidă drumul pentru turism spaţial în micro-navete", explică inventatorii pe site-ul companiei Copenhagen Suborbitals, www.copenhagensuborbitals.com.

Racheta HEAT - Hybrid Exo Atmospheric Transporter - are o înălţime de aproximativ nouă metri, iar motorul este alimentat cu oxigen lichid. Propulsorul a fost testat cu succes în lunile februarie şi mai ale anului curent.

Un singur pasager

Racheta a fost construită în aşa fel încât singurul pasager să stea într-o poziţie verticală, în partea superioară a navetei, şi să aibă deasupra capului o cupolă transparentă. Astronautul amator nu se va putea mişca în navetă, va fi legat cu centuri de scaun şi va fi îmbrăcat într-un costum presurizat.

Inventatorii au recunoscut însă că pasagerul nu va putea controla naveta în spaţiu. Echipa lucrează acum la un sistem care să ofere un minim control pasagerului, pentru ca zborul să nu depindă total de legile aerodinamicii.
În navetă vor putea fi transportate şi experimente stiinţifice ale unor instituţii de educaţie sau cercetare, dar şi obiecte comerciale care să fie vândute ulterior cu eticheta „au fost în spaţiu".

Copenhagen Suborbitals: HEAT-1X-P rollout 13 May 2010 from Sonny W. on Vimeo.

Copenhagen Suborbitals este o organizaţie nonprofit a cărei activitate se bazează în totalitate pe donaţii şi muncă voluntară. Din ianuarie 2010 până în prezent, organizaţia a reuşit să strângă din donaţii 47.943 de euro, adică peste 95% din cei 50.000 de euro necesari pentru misiunea din 30 august.

Peter (stânga) şi Kristian sunt inventatorii navetei

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite